For få danskere er klar over dette: Her er grunden til at handle i Bilka

19/11/2023 05:22

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Bilka er billigere end samtlige andre supermarkeder indenfor området.

Mest læste i dag

De danske kostråd opfordrer til øget indtag af grøntsager, og hele 66 % af danskere i aldersgruppen 18-74 ønsker at reducere deres kødforbrug. Dog står forbrugerne over for udfordringer med at finde inspiration til grønne måltider under indkøb.

Derfor er det afgørende for supermarkeder at have et bredt udvalg af plantebaserede produkter på hylderne, som Dansk Vegetarisk Forening påpeger i en pressemeddelelse.

Foreningen har gennem flere år evalueret de største danske supermarkedskæder og anerkendt dem, der excellerer inden for det plantebaserede område. I år har Dansk Vegetarisk Forening testet 12 supermarkeder på tværs af forskellige regioner, inklusive en online-supermarked. Evalueringen omfattede 122 parametre såsom udvalget af plantebaserede varer, fysisk placering i butikken og normalpriser på produkterne.

Bilka hædres som 'Årets plantebaserede supermarked' og 'Bedst-i-pris'

Igen i år har Bilka vundet titlen som "Årets plantebaserede supermarked" med den højeste score på 83,3 point ud af 100 mulige i undersøgelsen. Dette markerer femte år i træk, hvor Bilka løber af med prisen.

Bilka udmærker sig især ved at tilbyde et omfattende udvalg af plantebaserede produkter, herunder et solidt økologisk sortiment, samt en strategisk placering af produkterne og konkurrencedygtige priser på mange basale varer.

Claus Frederiksen, marketingchef hos Bilka, modtog prisen på Plant Food Festival i Øksnehallen den 4. november og udtalte:

"Vi er stolte over at vinde prisen for femte år i træk. Vi arbejder hårdt på at have et bredt sortiment, der opfylder alle kundernes behov."

Bilka er også vinder af 'Bedst-i-pris' for tredje gang. Netto og Føtex indtager henholdsvis anden og tredjepladsen. Bemærkelsesværdigt havde 9 ud af de 12 testede supermarkeder alle 13 undersøgte basisvarer. Dette repræsenterer en forringelse i forhold til sidste år, hvor 10 supermarkeder havde alle 13 basisvarer på hylderne.

Prisforskelle og nedgang i plantebaseret sortiment

I forhold til priser viste undersøgelsen en prisforskel på hele 137,74 kr. mellem det billigste og dyreste supermarked. Især på varer som økologisk tofu, hummus og falafler var prisforskellen markant.

Desværre afslører årets undersøgelse en generel nedgang i det plantebaserede sortiment i danske supermarkeder. Mens sidste års undersøgelse viste en gennemsnitlig stigning på 12,8 % sammenlignet med 2021, viser årets resultat en gennemsnitlig nedgang på 6 % i forhold til sidste års undersøgelse.

Marie Luja Rasmussen, projektleder for plantebaseret økologi til detailhandlen i Plantebaseret Videnscenter, kommenterer:

"Generelt scorer mange af supermarkederne lavere i undersøgelsen i år end sidste år grundet det store fokus på at konkurrere med andre supermarkeder om at have de laveste priser på produkterne. Dette tager desværre fokus fra at implementere flere plantebaserede produkter og løsninger, som kan hjælpe forbrugerne med at træffe grønnere valg i købssituationen."

Dansk Vegetarisk Forening håber på, at nedgangen i sortimentet er midlertidig, og at supermarkederne snart vil intensivere deres indsats, så forbrugerne lettere kan træffe sunde, klima-, dyre- og miljøvenlige valg under indkøb.

Claire Demontreuil, kampagneleder for Grøn Januar i Dansk Vegetarisk Forening, tilføjer:

"Vi indgår løbende i dialog med supermarkederne om mulighederne for at øge deres sortiment af plantebaserede økologiske fødevarer. Herudover hvordan de kan eksponere forbrugerne for de plantebaserede produkter gennem tilbud, placering ved siden af de animalske fødevarer, og ved at være en del af vores Grøn Januar-kampagne. Her synliggør og oplyser vi om udbuddet af plantebaserede måltider og produkter i samarbejde med supermarkeder, producenter, grossister og spisesteder."

Også de bedste plantebaserede produkter blev præsenteret på Plant Food Festival, hvor Naturli’ Smørbar vandt prisen som årets bedste plantebaserede produkt, mens Planteslagernes "Svampebøffen" blev kåret som årets nye plantebaserede produkt.