Før bilferien: Mekaniker advarer mod at begå den klassiske "dansker-fejl

06/07/2024 06:40

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Ny undersøgelse viser, at danskerne i stigende grad vil holde ferie i udlandet. Undgå fejlen, der hvert år lægger en dæmper på den gode feriestemning hos dem, der kører sydpå mod varmere himmelstrøg.

Mest læste i dag

I sommeren 2024 vil flere danskere rejse til udlandet end sidste år.

Det fremgår af Voxmeters seneste udgave af Dansk Konjunkturbarometer fra maj, hvor 57 procent af forbrugerne oplyste, at de planlægger at tage på ferie i udlandet inden for de næste tre måneder.

Det er en stigning på ni procent i forhold til samme periode sidste år.

Bilferien er et populært valg blandt danskerne. Sidste år viste en undersøgelse fra LB Forsikring, at 46 procent af dem, der rejser til udlandet, foretrækker at tage bilen.

Selvom danskerne er gode til at få serviceret bilen før ferien, begår de dog ofte en fejl, der kan gøre motorvejsturen problematisk.

"Hvert år op til sommerferien er der mange kunder, der får serviceret bilen for at undgå nedbrud på den tyske autobahn. Men folk er sjældent opmærksomme på, om klimaanlægget fungerer optimalt, og det er ikke automatisk en del af et almindeligt serviceeftersyn," siger Lasse Pedersen, medindehaver af Auto-Partner-værkstedet Taulov Autoværksted.

Han forklarer:

"Når temperaturen overstiger 20 grader, skal klimaanlægget virkelig arbejde. Mens man er i Danmark, tror man, at det fungerer fint, men når man kører sydpå om sommeren, opdager man, at det ikke fungerer korrekt. Det er en typisk fejl, der gør bilferien ubehagelig."

Tjek klimaanlægget før ferien

For at klimaanlægget kan køle ordentligt, skal det jævnligt påfyldes nyt kølemiddel, hvilket ikke må gøres selv i Danmark.

Man kan dog teste anlægget selv, hvis man er usikker på, om det trænger til service.

"Tag en køretur på fem til seks minutter og indstil anlægget på laveste temperatur – luften skal være meget kold. Et klimaanlæg mister lidt kølemiddel over tid, så det er en god idé at få det serviceret årligt, da det typisk ikke bliver gjort ved et almindeligt serviceeftersyn, skal man selv efterspørge det," siger Lasse Pedersen.

Gammelt kabinefilter kan give skimmelsvamp

Ud over AC-systemet, der sikrer den ønskede temperatur, bør pollen- eller kabinefilteret også udskiftes jævnligt.

Ligesom i et hus med dårligt indeklima kan der opstå skimmelsvamp i bilen.

"Hvis det lugter jordslået, når man tænder for aircondition, efter bilen har stået stille et par dage, kan det være tegn på svampesporer i anlægget. Så skal kabinefilteret skiftes, og der skal sprøjtes med bakteriedræbende middel, hvilket vi ofte gør ved et årligt AC-servicetjek," siger Lasse Pedersen.