Ekspert advarer: Samtlige elbilsejere bør læse denne advarsel

08/07/2024 07:43

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Samtlige elbilsejere bør læse advarslen.

Mest læste i dag

Der er ingen tvivl om, at sikkerhed er afgørende i trafikken.

Men uden for trafikken, især når det kommer til opladning af elbiler, er sikkerhed også yderst vigtig.

Sådan lyder beskeden fra National Electrical Safety Board (NESB). Selvom opladning af elbiler generelt er sikkert, er der visse forholdsregler, man bør tage for at minimere risikoen for brand.

NESB advarer om, at forkert opladning kan medføre alvorlige farer. Hvis en elbil ikke oplades korrekt, kan det føre til overophedning og brand.

"Hvis det bliver varmt nok, og der er brændbart materiale i nærheden, kan der opstå brand," forklarer Mikael Carlsson, teknisk ekspert hos NESB.

Dette rapporteres af mediet Marcus Oscarsson.

For at undgå farlige situationer anbefaler NESB brug af dedikerede ladebokse i stedet for almindelige stikkontakter. Risikoen øges især i sommermånederne, når temperaturen stiger, ved opladning i traditionelle stikkontakter.

Almindelige stikkontakter og motorvarmerudtag er ikke designet til at håndtere den høje effekt, der kræves i de mange timer, det tager at oplade en elbil. NESB og den svenske brandbeskyttelsesforening advarer derfor mod denne praksis.

Det er også vigtigt at undgå brug af forlængerkabler under opladning og at være opmærksom på, hvor stikkontakterne er placeret.

"Man bør være ekstra forsigtig med stikkontakter, der for eksempel er placeret på en solrig sydvæg, især hvis det er en trævæg," siger Mikael Carlsson.

NESB understreger, at korrekt installerede ladestandere giver en meget lav risiko for brand. Schuko-stikkontakter, som er almindelige i mange hjem, kræver særlig opmærksomhed og forsigtighed.

Hvis det er nødvendigt at bruge en almindelig stikkontakt, anbefaler NESB at sænke ladestrømmen, selvom det forlænger opladningstiden.

"Opladningen tager længere tid, men det vil stadig være sikrere," siger Carlsson.

For at sikre en tryg opladning af elbiler bør man altid bruge korrekt installerede ladebokse og undgå midlertidige løsninger som almindelige stikkontakter og forlængerkabler.