Efter bølge af indbrud: Nu udsender Topdanmark advarsel

13/05/2023 11:43

|

Thea Andersen

Foto: PR Topdanmark
Håndværkernes værktøj er i høj kurs hos tyve. Forsikringsselskabet Topdanmark har i første kvartal 2023 registreret 37 procent flere anmeldelser om indbrud i varevogne og lastbiler i forhold til samme kvartal året før.

Mest læste i dag

De seneste måneder har budt på en bølge af indbrud i varebiler.

Det viser en ny opgørelse fra Topdanmark, der er et af landets største forsikringsselskaber.

- Vi oplever, at flere kunder henvender sig om indbrud i varevogne og lastbiler, siger Monica Diaz, koncerndirektør for Landbrug & Erhverv i Topdanmark, og fortsætter:

- For håndværkere er det selvfølgelig ærgerligt at komme ud til deres bil og se, at der for eksempel er boret hul i sidedøren, og at typisk dyrt værktøj er blevet stjålet, hvilket kan forsinke deres arbejde.

I 2022 fik Topdanmark over 400 anmeldelser om indbrud i varevogne og lastbiler. Det er en stigning på over syv procent i forhold til året før.

- Især på det seneste har der været tale om en decideret indbrudsbølge i varevogne og lastbiler. Alene i første kvartal i år har vi registreret hele 37 procent flere anmeldelser sammenlignet med samme kvartal 2022. Det er naturligvis en ærgerlig tendens.

Pas på tyven

De mange anmeldelser om indbrud i varebiler har fået flere af landets politikredse til at sætte gang i efterforskning, skriver forsikringsselskabet i en pressemeddelelse.

For eksempel oplyste Nordjyllands Politi i slutningen af marts, at politiet havde modtaget ”en del anmeldelser” om indbrud i varebiler, og at tyvene var gået målrettet efter værktøj.

Også på Sjælland har der på det seneste været en række anmeldelser om indbrud i varebiler, hvor døre var blevet brudt op, og værktøj var blevet stjålet.

- Noget tyder i øjeblikket på, at fremgangsmåden i flere af tilfældene er den samme, siger Monica Diaz fra Topdanmark og tilføjer:

- Vi vil derfor gerne advare om denne indbrudsbølge og opfordre kunder til at være ekstra opmærksomme på at sikre deres varevogne, værktøj og maskiner bedst muligt.

Stigningen fra 2021 til 2022, som ser ud til at fortsætte i 2023, i antallet af anmeldelser om indbrud i varevogne og lastbiler kommer efter en årrække, hvor indbrud i varevogne og lastbiler ellers har været faldende.

Opgørelsen fra Topdanmark viser, at der fra 2019 til 2022 er sket et fald på 39 procent.

6 gode råd til varebilen

  • Parkér et oplyst sted

  • Parkér op af en husmur eller et hegn, så adgang til varerummet vanskeliggøres

  • Få en mekaniker til at deaktivere centrallåsen, så varerummet ikke automatisk låses op, når man åbner fordøren

  • Installér en alarm i varebilen

  • Brug garage, når det er muligt

  • Montér gitre for ruderne og montér ekstra og kraftigere låse

4 gode råd til værktøj og maskiner

  • Tøm varebilen om natten og sæt et skilt i forruden: ”Intet værktøj i bilen”

  • Mærk dit værktøj med firmanavn. Det kan gøres med et lille gravørværktøj, som kan købes på nettet. Sæt et skilt i forruden: ”Værktøj er mærket med firmanavn”

  • Registrér serienumre på dit værktøj, og tag billeder af det, så det kan spores af politiet

  • Sæt en GPS-tracker på dyre og større værktøj og maskiner, se de kan spores