DMI kommer med opdateret vinterprognose: Så meget sne falder der

29/10/2023 06:43

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Nu har DMI's opdaterede vinterprognose set dagens lys.

Mest læste i dag

Mens Danmark gradvist må acceptere, at efterårsvejret nu har forvoldet sig her i landet, nærmer juletiden sig med hastige skridt. Som sædvanlig har DMI nu afsløret deres vinterudsigt.

Efter en periode præget af vedvarende regn og skydække er der desværre ikke nogen grund til at trække vejret lettede, når vi retter blikket mod de kommende vintermåneder, som tålmodigt venter forude. Selv om vi fik en del vinterligt nedbør sidste år, tegner situationen sig markant anderledes i år.

Sådan ser det ud lige nu

Lige nu ser prognoserne relativt enige ud, idet lavtryksområderne forventes at styrke sig fra Nordatlanten og bevæge sig mod Nordeuropa og Skandinavien. De fleste lavtryk forventes sandsynligvis at passere nord om Danmark, hvilket vil medføre mildt vejr og en række nedbørssystemer med regn og blæst, der trækker ind over landet fra sydvest eller vest. Dette vil efterlade kun korte perioder med opklaring, hvor der kan forekomme byger og sporadisk sol.

I nogle tilfælde kan et højtryk opbygges over Centraleuropa og skubbe lavtryksområderne nordpå, hvilket vil give nogle dage med mildt og mere tørt vejr. Her kan nattefrost lejlighedsvis forekomme, og dis, tåge og skydække kan blive mere udbredt.

En anden mulighed er, at højtryk over Nordøsteuropa sender kold og tør luft ind over Danmark fra øst. Dette vil dog sandsynligvis kun vare kort tid.

Samlet set forventes temperaturerne at ligge en smule eller endda betydeligt over det normale, mens nedbørsmængderne ser ud til at overstige det gennemsnitlige niveau, med en risiko for endnu større nedbørsmængder, hvis flere lavtryk passerer over landet.

DMI understreger således, at udsigterne ikke er optimale for dem, der drømmer om at sidde indendørs med en varm kop kakao og se snefnug falde uden for vinduet. Ved første øjekast synes mængden af kommende sne at være begrænset, men for dem i Danmark, der længes efter snedækkede landskaber, er der stadig håb. Prognoserne har nemlig en tendens til at ændre sig gentagne gange.