Din elregning stiger fra årsskiftet: Disse danskere vil mærke det mest

29/10/2023 08:49

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Fra nytår bliver det dyrere for danskerne at bruge strøm, da prisen for at få det transporteret ud til stikkontakterne bliver hævet.

Mest læste i dag

Fra nytår vil der blive implementeret en ny struktur for den såkaldte systemtarif, administreret af det statslige selskab Energinet, som vil blive opkrævet direkte via elregningen.

Med den kommende ændring vil prisen for el være ens for alle elforbrugere. Virksomheder med betydeligt elforbrug kan forvente besparelser, mens private forbrugere vil opleve en prisstigning.

Den danske avis B.T. rapporterer, at i øjeblikket betaler alle borgere i Danmark en afgift på 5,4 øre (plus moms) pr. kWh, uanset om de er private eller virksomheder. Dette ændres ved årsskiftet, hvor alle elforbrugere vil blive pålagt et årligt abonnement på 180 kroner plus en afgift på 3,6 øre (plus moms) pr. kWh.

Dette vil føre til betydelige besparelser for virksomheder med højt elforbrug, men private husstande med lavt forbrug vil se en stigning i deres elregninger.

Ifølge Finans forventes de gennemsnitlige danske husstande at opleve en merudgift på mellem 350 og 400 millioner kroner, hvilket vil medføre øgede omkostninger for strømforbrugere fra 1. januar 2024.

For eksempel, hvis man bor i en mindre lejlighed og har et årligt elforbrug på 1.500 kWh, vil prisen i år være 81 kroner til Energinet. Næste år vil det samme forbrug koste 234 kroner ifølge B.T.

En familie med to børn i et almindeligt parcelhus med et gennemsnitligt forbrug på 4.000 kWh vil se deres tarifbetaling stige fra 216 kroner i år til 324 kroner i 2024.

For husstande med betydeligt elforbrug kan der dog være penge at spare. Hvis man for eksempel har en elbil og en eldrevet varmepumpe med et årligt forbrug på 12.000 kWh, vil tarifbetalingen i år være 648 kroner, men næste år vil den falde til 612 kroner.

Denne ændring vil især være fordelagtig for virksomheder med højt elforbrug, hvor nogle virksomheder med et årligt elforbrug på 50 millioner kWh forventes at spare op til 900.000 kroner. Derfor vil denne nye model blive positivt modtaget af mange større virksomheder.