Dette bør du være opmærksom på, inden du tænder din vaskemaskine eller ovn: Aldrig før har det været sådan

22/01/2024 05:35

|

Sebastian Ilsøth

Foto: YouTube
Man må sige, at det går i den rigtige retning.

Mest læste i dag

Sidste år var vores gennemsnitlige CO2-udledning kun 96 gram pr. kWh ved brug af ovn eller vaskemaskine – en rekordlav værdi og kun en fjerdedel af det niveau, vi registrerede for ti år siden.

Du kan med god samvittighed trykke på startknappen til din vaskemaskine eller tænde ovnen, velvidende at dette markante fald skyldes øget produktion af vedvarende energi, effektivt strømsparende adfærd i husstandene og reduktionen i brug af klimaskadeligt kul til strømproduktion, som Green Power Denmark forklarer i en pressemeddelelse.

CO2-udledningen per kilowatt-time (kWh) var sidste år hele 23 procent lavere end i 2022 og imponerende 74 procent lavere end i 2013. Kristian Jensen, administrerende direktør i Green Power Denmark, fremhæver dette som et tydeligt tegn på, at den grønne omstilling gør en forskel.

Han påpeger, at dagens strømforbrug i både husholdninger og industri belaster klimaet markant mindre end for blot få år siden.

Den lave CO2-udledning kan tilskrives den rekordhøje produktion fra solceller og vindmøller, især solcellernes bidrag i 2023. Desværre fulgte vindmøllerne ikke samme trend. Centrale kraftværker brugte 38 procent mindre kul i de første 9 måneder af 2023 ifølge Energistyrelsen.

Selvom strømpriserne var lavere end i 2022, har husholdningerne fortsat været energibesparende, hvilket holdt strømforbruget kun lidt højere end året før.

Import og eksport af strøm mellem nabolandene, især med stigende produktion af vedvarende energi i Holland, Tyskland og Norge, har også bidraget til faldet i CO2-udledningen pr. kilowatt-time.

Green Power Denmark vurderer, at den foreløbige CO2-udledning på 96 gram pr. kWh forventes at holde i den endelige opgørelse fra Energinets miljødeklaration senere på året.

Selvom Danmark har gjort betydelige fremskridt, påpeger Kristian Jensen, at de kommende år vil bringe nye udfordringer, især med nødvendigheden af at få transport, industri og varmesektoren til at bruge mere strøm.

Dette er afgørende for at nå målet om at reducere CO2-udledningen markant og helst ned til nul inden 2030.