Det kan betale sig at gøre det inden ny reform i 2026: Skattelettelser bliver dyrt for disse danskere

29/05/2024 09:11

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Det kan betale sig at gøre det inden den nye reform i 2026.

Mest læste i dag

En ny skattereform træder i kraft i 2026, og den bringer en mindre glædelig nyhed for pensionsopsparere.

I kølvandet på denne reform står mange danskere over for en paradoksal situation. Selvom reformen lover skattelettelser for personer med indkomster mellem 640.000 og 776.500 kr., vil pensionsopsparere opleve mindre gunstige forhold.

For dem, der i dag betaler topskat, men som efter reformen vil blive pålagt en ny mellemskat på 7,5 pct., vil værdien af fradraget for pensionsindbetalinger blive markant reduceret.

Det skriver Finans.dk.

Hvor en topskatteyder tidligere kunne trække 520 kr. fra i skat for hver 1000 kr. indbetalt, vil dette beløb falde til 445 kr. fra 2026. Det udgør en væsentlig ændring i de økonomiske incitamenter for at indbetale på pension.

Der er nu kun to år tilbage til at indbetale på ratepension eller livrente med skattefradrag i topskatten. Derfor skal disse indbetalinger ske i 2024 eller 2025, hvis man ønsker at udnytte fradragsmulighederne optimalt.

"For personer, der forventer at betale mellemskat, er det vigtigt at være opmærksom på sin pension. Enkelt sagt kan man sige, at skatten betaler en del af den opsparing, man foretager", siger Mads Moberg Reumert, cheføkonom i Danica Pension.

Det kan altså være fordelagtigt at udnytte de nuværende fradragsmuligheder fuldt ud i 2024 og 2025. For dem med indtægter over 2,5 mio. kr., som vil betale den såkaldte 'top top-skat' på 20 pct., bliver det endnu mere attraktivt at indbetale på pension for den del af indtægten, der overskrider dette beløb.

Den overordnede fordel ved at indbetale på pension og få fradrag i topskatten ligger i at opnå en betydelig skattebesparelse, hvis man kan undgå topskat, når pensionen udbetales.

Men hvis man alligevel ender i topskattelejet, vil skattereformen stadig være til gavn, da satserne sænkes.

Reformen, der forventes vedtaget i Folketinget, er en klar indikation af, at det kan være klogt at overveje sin pensionsstrategi nøje:

"Man har mulighed for at få noget fradrag ved at indbetale mere i disse år. Det kan være direkte ekstra opsparing eller fremrykning af noget ekstra opsparing, man ellers havde planlagt at foretage senere", udtaler cheføkonomen.