Afslører: Kræftfremkaldende stoffer fundet i populære tandpastaer

30/11/2023 05:39

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Forbrugerrådet Norge
En ny undersøgelse har vist, at flere populære tandpastaer indeholder stoffet titandioksid.

Mest læste i dag

Nu lyder der en advarsel fra det norske Forbrugerråd.

Det er blevet opdaget, at adskillige tandpastaer fra velkendte mærker indeholder stoffet titandioksid, som er blevet identificeret som kræftfremkaldende.

Det skriver Nettavisen.no.

En nylig undersøgelse foretaget af Forbrukerrådet har skabt betydelige bekymringer om sikkerheden ved visse tandpastaer. Undersøgelsen afslører, at halvdelen af de 33 testede typer indeholder det mistænkte kræftfremkaldende stof titandioksid.

Blandt de påvirkede mærker er velkendte navne som Sensodyne, Solidox og Jordan, samt budgetmærker fra Coop og Rema 1000. Elin Vestrum fra Forbrukerrådet anbefaler især sårbare grupper som børn at undgå disse produkter. Desuden opfordrer Vestrum voksne, især gravide, til at udvise forsigtighed og måske undlade at bruge disse tandpastaer.

Forbrukerrådet påpeger, at det kan være vanskeligt at opdage titandioksid i tandpasta, da stoffet ofte er angivet under kodeordet ci77891, og skriftstørrelsen på ingredienslisten er meget lille. Selvom nogle tandpastaer, som dem fra Colgate, er fri for titandioksid, indeholder 16 ud af de 33 testede typer dette stof, herunder tre tandpastaer beregnet til børn: Gurli Gris, Bamse og Flux 6+.

Orkla, producenten af Solidox og Jordan, hævder, at deres tandpastaer er sikre at bruge, og at de ikke indeholder titandioksid i nanopartikelstørrelse, som er den bekymrende form for titandioksid.

Coop understreger deres forpligtelse til at fase titandioksid ud af deres produkter. Ligeledes har Maxbrands, producenten af Sence, allerede ændret sammensætningen af deres tandpasta og planlægger at lancere den nye formel næste år.