Spirede kartofler: Spise eller smide væk?

14/04/2024 22:15

|

Nicolai Busekist

Mad
Er du i tvivl om, hvorvidt du må spise spirede kartofler eller ej? Du får svaret i artiklen herunder.

Mest læste i dag

Alle har hørt om det, men ingen er helt sikre: Må man spise spirede kartofler eller ej? Svaret er både ja og nej. Vi afslører i denne artikel, hvornår du bør smide kartoflerne ud, hvorfor spirede kartofler er giftige, og hvordan du kan forhindre, at de bliver spirede i første omgang.

Solanin: Naturligt giftstof i kartofler

Problemet med spirede kartofler er, at de har et indhold af solanin. Den giftige kemiske forbindelse findes primært i natskyggefamilien, som omfatter tomater, auberginer og kartofler.

Dette naturlige giftstof tjener i naturen som beskyttelse mod rovdyr, svampeangreb eller insekter. Solanin dannes under lyspåvirkning i kartoflens skræl og spirer.

Hos mennesker, især børn, kan solanin forårsage alt fra hoved- og halssmerter, opkast og diarré til synsforstyrrelser, kramper eller lammelser.

Alligevel er der ingen grund til panik: De kartoffelsorter, der kan købes i de danske supermarkeder i dag, indeholder kun ufarlige mængder solanin. Alvorlige forgiftninger sker normalt kun, hvis man spiser kartoffelbær eller umodne kartofler. Nogle gange bør spirede kartofler alligevel ikke ende på en tallerken, men i skraldespanden.

Hvornår bør man smide kartofler ud?

Jo længere en kartoffel ligger i lyset, desto mere solanin producerer den. Hvis størstedelen af kartoflen er påvirket af grønne pletter og spirer, bør du ikke spise dem. Det samme gælder for kartofler, der smager bittert, har lange spirer eller er skrumpet.

Årsagen til dette er, at indholdet af solanin er forhøjet, og giften ødelægges hverken ved kogning eller i det menneskelige fordøjelsessystem. Desuden indeholder en grøn, spiret kartoffel næsten ingen vitaminer, mineraler og proteiner.

Hvornår må man spise spirede kartofler?

Små grønne pletter og korte spirer kan fjernes generøst. Hvis knolden har få spirer, er der ingen sundhedsrisiko. Da op til 80 procent af solaninet findes lige under skrællen, bør man af sikkerhedsmæssige årsager skrælle spirede kartofler og derefter tilberede dem. Især børn bør ikke spise kartoffelskræl.

Kartofler bør opbevares tørt og mørkt ved 10 grader, så spirer de ikke. Opbevar også gerne æbler og kartofler sammen, da ethylen fra modne æbler fordeles i luften og forhindrer spiring. Et æble pr. kilo kartofler er nok.