Flere fund af sprøjtemiddelrester i dansk producerede madvarer

09/02/2022 10:11

|

Christina Hansen

Mad
Foto: Fødevarestyrelsen

Mest læste i dag

Færre rester af sprøjtemidler i danske grøntsager end i udenlandske

Dansk frugt og grønt overskrider yderst sjældent grænseværdier for sprøjtemiddelrester, men Fødevarestyrelsens årlige pesticidrapport viser flere fund af sprøjtemiddelrester i danske frugter end foregående år.

Når vi køber dansk frugt, grønt og kød, er det uhyre sjældent, at indholdet af sprøjtemiddelrester er højere end de tilladte grænseværdier, også selv om vi vælger varer uden økologimærkning.

Det viser den årlige pesticidrapport, som Fødevarestyrelsen har lavet i samarbejde med DTU Fødevareinstituttet. ​​

"98 % af prøverne af ikke-økologiske varer fra danske supermarkeder var enten helt uden sprøjtemiddelrester, eller også lå de under grænseværdien for tilladte mængder.

Tallene understøtter, at vi som forbrugere kan stole på, at vi ikke får mad med ulovlige rester, når vi handler ind", siger enhedschef Henrik Dammand Nielsen, Fødevarestyrelsen. 

I 2020 tog Fødevarestyrelsen 1.751 prøver af blandt andet frugt, grønt, gryn, korn, kød og babymad.

I de danske ikke-økologiske grøntsager var der ingen fund af sprøjtemiddelrester i 75 % af prøverne, og slet ingen fund af sprøjtemiddelrester i kød, mælk og æg.

I dansk frugt var 22 % af prøverne uden sprøjtemiddelrester. 

"I dansk ikke-økologisk frugt fandt vi flere prøver med sprøjtemiddelrester end tidligere, men det er vigtigt at understrege, at der er tale om fuldt lovlige restindhold, der ligger langt under grænseværdierne", siger Henrik Dammand Nielsen. 

Alle analyser af økologiske fødevarer produceret i Danmark var uden fund af sprøjtemiddelrester.

I udenlandsk økologisk frugt og grønt blev der i syv prøver (svarende til 4,7 %) fundet et restindhold. Konkrete vurderinger viste, at økologireglerne var overholdt.