Læge afslører: Brug dette brusebadstrick og bliv mindre syg

30/12/2023 07:53

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Forskning viser, at Dr. Mosleys trick kan give dig til næsten 30 procent mindre sygefravær!

Mest læste i dag

I en nylig episode af BBC Radio 4-podcasten "Cold Therapy" udtalte Dr. Mosley: "Kulden er noget, vi lejlighedsvis kan arbejde med og udnytte på måder, der kan fremme vores sundhed og trivsel."

I denne podcastserie udforsker lægen kraften i kulde ved at undersøge den seneste forskning og tale med eksperter. Værten forklarede, at kombinationen af varme og kulde har en lang historie, som eksempelvis den finske praksis med at skifte mellem en varm sauna og et koldt bad, der har været knyttet til mange fordele, herunder et langt liv.

Du behøver dog ikke at rejse helt til Finland for at nyde disse fordele. Dr. Mosley foreslog i stedet at skifte mellem varmt og koldt vand, når du tager brusebad.

Han påpegede: "Udover at reducere stress kan skiftet mellem varmt og koldt vand også øge din energi og overraskende mindske mængden af sygeorlov, du tager."

Dette råd støttes ikke kun af Dr. Mosley, men også af en hollandsk undersøgelse, der involverede over 3.000 personer opdelt i to grupper: dem, der tog varme brusebade, og dem, der skiftede mellem varmt og koldt vand. Forskerne fandt ud af, at udnyttelse af begge temperaturer tilbyder overraskende fordele.

Dr. Mosley bemærkede: "I løbet af den efterfølgende vinter tog dem, der brugte varmt-koldt kombinationen, næsten 30 procent mindre sygeorlov, og de fleste rapporterede et løft i energiniveauet. Så meget, at næsten to tredjedele af deltagerne fortsatte med varmt-koldt brusebad efter studiets afslutning."

Han tilføjede: "For mig var den virkelig gode nyhed, at afslutning med et 30 sekunders koldt brusebad var lige så effektivt som de fulde 90 sekunder."

Hvis du vil prøve dette, anbefalede Dr. Amir Pakravan, en gæst på podcasten og konsulent inden for sport, motion og muskuloskeletal medicin, at starte med vand, der er lidt varmere end kropstemperaturen, og derefter skifte til noget koldere.

Dr. Pakravan sagde: "Det er ikke iskoldt, det er ikke nul, det er inden for et interval, der ville være samme temperatur som at drikke et koldt glas vand."

Dr. Mosley personligt prøvede denne metode og anbefalede at starte med et hurtigt skyl i varmt vand, efterfulgt af 30 til 40 sekunder af koldt vand. Han bemærkede, at han ofte tager tid ved at synge et par vers af en sang, hvilket hjælper med kuldechokket.

Han afsluttede med at sige: "Hvis du skifter mellem varme og kulde, kan du måske opleve forbedret humør og energi og færre sygedage. Et varmt brusebad efterfulgt af et koldt er en simpel måde at integrere kuldeens fordele i dit liv."

Kilde: Express.