De færreste danskere er klar over det: Denne lille ting på din bil kan koste dig mange penge

25/09/2023 12:55

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Motorstyrelsen
Kun få danskere ved, at den lille ting kan koste dig en svimlende dyr bøde.

Mest læste i dag

Motorstyrelsen har observeret en ny tendens på vejene, hvor visse bilentusiaster synes at have en interesse i at ændre farven eller designet på deres nummerplader ved hjælp af klistermærker, der er tilgængelige til salg i online butikker for biludstyr.

Ikke desto mindre advarer Motorstyrelsen kraftigt imod at modificere nummerpladens udseende ved at påsætte disse klistermærker, da dette er ulovligt, som de meddeler i en officiel pressemeddelelse.

Claus Holm, underdirektør i Motorstyrelsen, understreger deres ansvar som myndighed for at oplyse om dette forhold: "Vi føler, at det er vores ansvar som myndighed at informere om dette. Det er klart fastlagt i Bekendtgørelse om registrering af køretøjer, at Motorstyrelsens nummerplader ikke må påføres klistermærker eller anden form for information eller udsmykning."

Han tilføjer også, "Hvis Motorstyrelsens medarbejdere opdager klistermærkerne under en inspektion i samarbejde med politiet, vil bilejeren blive standset og modtage en bøde på 1000 kroner."

På flere danske hjemmesider, der specialiserer sig i salg af biludstyr, tilbydes små klistermærker eller mærkater, der er beregnet til at blive placeret på nummerpladen på venstre side. Disse kan have motiver som de velkendte EU-stjerner på en sort baggrund i stedet for den godkendte blå farve, med bogstaverne "DK" nederst. Alternativt kan klistermærket have udeladt stjernerne og i stedet inkluderet et dannebrogsflag øverst på en sort baggrund.

Selvom sælgerne markedsfører disse klistermærker med løfter om at "forbedre designet gennem ensartede farver" eller give bilen "et unikt udseende, der skiller sig ud fra mængden," påpeger de også i annoncerne, at klistermærkerne er ulovlige med advarslen: "Bemærk: Dette sæt er ikke lovligt til brug på offentlige veje."

Ikke desto mindre fortsætter salget af disse klistermærker. Det er dog ukendt, hvor udbredt denne praksis er.

Hvis køretøjsejere af forskellige årsager ønsker nummerplader uden EU-stjerner, er det muligt at bestille sådanne nummerplader direkte fra Motorstyrelsen. Dette er i overensstemmelse med Bekendtgørelse om registrering af køretøjer, § 70, stk. 4, som fastslår: "Nummerpladens udformning må ikke ændres. Nummerpladen må ikke påføres klistermærker eller anden form for information eller udsmykning. Nummerpladen må ikke have rammer eller indfatninger, der dækker noget af pladen, undtagen den del af pladen, der er uden for den opkrævede kant."

For overtrædelse af bestemmelsen i § 70, stk. 4, pålægges en bøde i henhold til registreringsbekendtgørelsens § 114, stk. 3, med en fastsat bøde på 1000 kroner.