Mia Lyhne kommer med klart opråb: Det skal stoppes nu!

23/10/2023 14:55

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Mia Lyhne er ikke i tvivl, det skal stoppes omgående.

Mest læste i dag

Skuespilleren Mia Lyhne, berømt for sin medvirken i tv-serien 'Klovn', har trådt i spidsen for en betydningsfuld indsats for at bekæmpe unges alkoholforbrug i Danmark. Sammen med andre initiativtagere har hun medvirket til oprettelsen af et nyt forslag fra borgerne, hvis formål er at hæve den lovlige aldersgrænse for køb af alkohol til 18 år. Dette skridt kommer som reaktion på en voksende bekymring over, at danske unge har en af de mest skadelige alkoholkulturer i Europa.

Det borgerforslag, der bærer titlen 'Forbud mod salg af alkohol til personer under 18 år!', fremhæver flere alvorlige konsekvenser forbundet med unges alkoholforbrug. Disse inkluderer en øget risiko for kræft, hjerte-kar-sygdomme og overskridelse af grænser i forhold til seksuel adfærd. Forslaget har indtil nu samlet omkring 500 underskrifter og kan fortsat underskrives frem til den 31. marts 2024.

Mia Lyhne fremhæver, at børns hjerner ikke er fuldt udviklede før omkring 20-årsalderen, og Sundhedsstyrelsen anbefaler også, at unge venter med at drikke alkohol, indtil de når 18 år. Hun påpeger desuden, at i lande med en højere aldersgrænse for køb af alkohol, er debutalderen for alkohol også højere.

Det skriver Ekstra Bladet.

I øjeblikket tillader dansk lovgivning, at 16-årige kan købe alkohol med en alkoholprocent på op til 16,5%. Dette er en regel, som Mia Lyhne og hendes medinitiativtagere mener, bør ændres for at beskytte de unge og det bredere samfund.

I henhold til dette forslag vil en højere aldersgrænse ikke blot reducere sundhedsrisici, men også styrke sundhedssystemet og mindske ventetiderne på hospitalerne. Derudover forventes det at reducere antallet af unge, der kommer til skade eller udsættes for vold i forbindelse med alkohol.

Mia Lyhne har truffet en betydningsfuld beslutning med henblik på at tage fat på et presserende samfundsproblem, og det vil være spændende at følge, hvordan dette borgerforslag udvikler sig.