Udsender advarsel: Kan medføre dødelig fare for din hund

23/08/2023 13:00

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Nu lyder der en advarsel til hundeejere.

Mest læste i dag

På varme sommerdage med solskin og roligt vejr skabes optimale vækstbetingelser for de ekstremt giftige blågrønne alger. Når temperaturen stiger betydeligt, øger risikoen for forekomsten af disse alger i søer, vandløb og havet. Derfor er det vigtigt at udvise ekstra forsigtighed, når man lader sin hund køle af i vandet. Hvis der er udstedt advarsler om algeforekomster, er det nødvendigt at holde hunde væk fra strande og søer.

Disse råd fremgår af en meddelelse fra Agria Dyreforsikring.

Hvad er blågrønne alger, og hvorfor er de farlige for hunde?

Blågrønne alger er faktisk bakterier, som producerer forskellige skadelige toksiner, der er giftige for både hunde og andre dyr. De trives efter længere perioder med varmt vejr og kan blomstre i områder, hvor der allerede er tilstedeværelse af alger i vandet – dette inkluderer stort set alle vandområder her i landet.

Når hunde svømmer, er det uundgåeligt, at de indtager en vis mængde vand, og dermed risikerer de at optage større eller mindre mængder af de giftige stoffer (nodularin) fra de blågrønne alger.

Faren for hunde at blive forgiftet af blågrønne alger afhænger naturligvis af mængden af algegifte i vandet, hvor længe hunden bader, og om den drikker af vandet.

Hav respekt for algealarmer

Inden du lader din hund hoppe i vandet, er det vigtigt altid at undersøge badevandet, da forholdene kan ændre sig dagligt. Algevarsler skal tages meget alvorligt.

Hold øje med skilte ved strande og søer, eller søg information på kommunens hjemmeside.

Når der udsendes algevarsler, er det nødvendigt at holde hunde væk fra både strande og søer. Der er tidligere tilfælde, hvor hunde er blevet syge efter at have rullet sig i alger og derefter slikket sig selv.

Sådan genkender du de blågrønne alger

Blågrønne alger er ikke altid blågrønne i farven. De kan også være gule, røde eller brune. Algerne vil se ud som et uklart "tæppe" nær vandoverfladen, og ofte vil der også være skum på vandoverfladen.

Du kan eventuelt gå ud i vandet op til knæene og se på dine fødder. Hvis du ikke kan se dem, kan vandet være så inficeret med alger, at det ikke er egnet til hunde at bade i.

Det anbefales altid at holde hunden væk fra vand, der ser uklart ud, eller vand med skum på overfladen – selvom skummet driver ind mod kanten, kan det stadig indeholde giftstoffer fra algerne.