Krokodiller fik afspillet lyden af grædende babyer: Jo højere babyens græd, desto mere reagerede rovdyrene

11/05/2024 09:40

|

Nicolai Busekist

Foto: Shutterstock.com
Nilkrokodiller reagerer på gråd fra unger af arter som bonoboer, chimpanser og mennesker. Ny forskning viser, at krokodiller også synes at skelne mellem nødstilstande i gråd.

Mest læste i dag

Ny forskning tyder på, at krokodiller kan blive tiltrukket af lyden af grædende babyer. Nilkrokodiller reagerede på gråd fra bonoboer, chimpanser og mennesker - og de ser ud til at kunne opfange forskellige nødstilstande.

Det har forskning offentliggjort i Proceedings of the Royal Society B, som er Royal Societys primære biologiske forskningstidsskrift, vist.

Forskere afspillede lydoptagelser af grædende spædbørn for krokodillerne og opdagede, at de blev tiltrukket af dem, der virkede mest nødstedte. Reaktionerne kunne tolkes som rovdyrsadfærd af de store reptiler, men forskerne sagde, at det også kunne være et tegn på moderinstinkt hos hunkrokodiller.

Forskere brugte højttalere til at afspille gråd for omkring 300 nilkrokodiller i Crocoparc i Agadir, Marokko, skrev The Independent. De opdagede i denne forbindelse, at mange af krokodillerne reagerede hurtigt. Jo højere nødstilstand et spædbarn havde, desto mere reagerede krokodillerne.

"Vores eksperimenter betyder naturligvis ikke, at krokodiller ikke kan tiltrækkes af andre signaler end nødråb - de er opportunistiske jægere. Men de antyder, at deres beredskab til at reagere stiger med tilstedeværelsen af akustiske træk, der markerer en nødstilstand," skrev forfatterne i studiet.

"Det kan ikke helt udelukkes, at nogle individer reagerede i en kontekst af forældreomsorg."

Forskerne sammenlignede resultaterne med en anden undersøgelse, hvor forskere afspillede de samme gråd for en gruppe mennesker. Undersøgelsen opdagede, at mennesker og krokodiller bruger forskellige kriterier til at bedømme nødstilstand hos andre arter, og at menneskers dømmekraft har tendens til at være mindre præcis.

Mens mennesker primært reagerede på grådens tonehøjde, reagerede krokodiller baseret på niveauer af 'deterministisk kaos, harmonicitet og spektrale fremtrædender'. Forfatterne bemærkede, at krokodiller kunne genkende nødstilstand hos arter, der er meget fjernt beslægtede med dem.

Nilkrokodiller kan blive op til omkring 6 meter lange og veje op til 750 kg, ifølge National Geographic. De lever i hele det subsahariske Afrika, Nildalen og Madagascar i floder, ferskvand og mangrovesumpe.

Ifølge National Geographic lever nilkrokodiller generelt tæt på mennesker, hvilket betyder, at møder sker forholdsvis ofte. De skrev også, at 'konkrete tal er usikre, men et skøn er, at op mod 200 mennesker hvert år dør i kæberne på en nilkrokodille'.