Her er 5 vaner, der ødelægger hjernen, ifølge Harvard-forskere

13/05/2024 07:37

|

Nicolai Busekist

Foto: Shutterstock.com
Der er mange vaner, der kan ende med at have stor indflydelse på din hjerne. Her er fem af dem.

Mest læste i dag

Ligesom resten af kroppen har hjernen både gode og dårlige vaner. Hvor meget vi følger dem, påvirker hjernens sundhed. Dr. Uma Naidoo, en nurovidenskabsforsker på Harvard, advarer om fem skadelige vaner for hjernen.

Kost er afgørende for en sund livsstil. Mad enten nærer eller hæmmer hjernens kraft. En usund kost for hjernen inkluderer specifikt friturestegte madvarer og sukkerholdige fødevarer.

En kost rig på sukker er forbundet med en øget risiko for Alzheimers og demens. Høje blodsukkerniveauer kan påvirke hukommelsen. Friturestegte og sukkerholdige fødevarer er overalt, og det er svært at undgå dem. Hvad foreslår eksperten så?

  • Hav en 'snydedag' om ugen

  • Erstat desserten efter middagen med mørk chokolade og frugt

  • Forbered måltider til hele ugen i weekenden for at undgå fastfood

Hjernen består af 75% vand, så selv mild dehydrering kan ødelægge hjernens sundhed inden for få minutter. En 2% dehydrering kan skade problemløsningsevner og føre til tab af korttidshukommelse.

Selv let dehydrering kan forårsage mental uklarhed. Det er derfor vigtigt at have en genanvendelig vandflaske med dig, så du altid har mulighed for at holde dig hydreret.

I de senere år har vi oplevet flere kriser, der sandsynligvis har efterladt folk med psykologiske ar. Konstant stress svækker desværre også hukommelsen. Det skriver det græske medie Oneman.

Daglig stress kan sløre dømmekraften og reducere de kognitive evner. Dårlig mental sundhed kan udløse hukommelses- og kognitive funktioner i hjernen. Det er ikke let at slippe væk fra daglig stress, men du kan lære at håndtere det effektivt. Hvad anbefaler Harvard-eksperten, når man oplever det?

  • Tag et dybt indånding, hold det i fem sekunder og ånd ud gennem munden med et suk

  • Tag en gåtur uden en digital enhed for at få ro i dit hoved

  • Luk dine øjne og øv dig i åndedrætsbevidsthed ved blot at fokusere på den

Solen er ikke så dårlig, som vi tror. Skadelige UV-stråler kan fremskynde aldring og endda forårsage hudkræft, men det betyder ikke, at vi skal lukke os inde. Regelmæssig sollys har været forbundet med højere niveauer af vitamin D, hvilket beviseligt reducerer risikoen for demens og hukommelsestab. Så påfør solcreme og kom ud i solen en gang imellem.

Dårlig søvn er normen i dag, da en tredjedel af verdens befolkning lider af en søvnforstyrrelse. Søvnmangel er farligt for hjernen. Det fører til "hjernetåge", som er et symptom på, at din hjerne har brug for mere hvile. Jo mindre vi sover, desto mere lider vores hjerne. Den mest almindelige årsag er brug af sociale medier lige før sengetid.

Hvis vi ønsker at forbedre hjernens funktion, skal vi sørge for bedre søvnkvalitet hver aften. Dr. Naidoo påpeger, at det er vigtigt at motionere dagligt for at være klar til en mere kvalitetsfyldt søvn om natten. Hun foreslår også at holde alle elektroniske enheder væk og slukkede, som kan distrahere eller afbryde vores søvn.