Videnskabsfolk siger, at alle mænd falder ind under tre kategorier: Hvilken hører du til?

12/05/2024 20:45

|

Nicolai Busekist

Foto: Shutterstock.com
En undersøgelse har afsløret tre nye kategorier af maskulinitet, som alle mænd ifølge forskerne falder ind under.

Mest læste i dag

Et studie har set nærmere på forskellige former for maskulinitet, og hvordan de påvirker mænd og deres mentale helbred.

Studiet er baseret på dybdegående interviews med 92 heteroseksuelle mænd mellem 19 og 43 år fra forskellige kulturelle baggrunde. Ud fra dette har det været muligt for forskerne at identificere tre typer maskuliniteter:

  • Neo-traditionalister: Nogle mænd følger i høj grad traditionelle roller, som dem der tager sig af familien og beskytter i forholdet

  • Egalitære: Andre søger et mere ligestillet partnerskab med fokus på gensidighed og målbare indrømmelser

  • Progressive: Andre mænd bestræber sig på at etablere kønsligestilling i partnerskabet gennem regelmæssige og målrettede samtaler med deres partner for at justere hinandens roller

"Vi har forsøgt at forstå, hvordan forskellige typer af maskulinitet påvirker mænds relationer og deres mentale helbred. Vi fandt ud af, at disse maskulinitetstyper var forbundet med forskellige fordele og udfordringer," forklarede Dr. John Oliffe, der ledede studiet, ifølge TVA Nouvelles.

Mænd, der aktivt fremmer kønsligestilling og 'social retfærdighed', oplever bedre mentalt helbred, rapporterede studiet. Derimod risikerer mænd, der udfordrer disse idealer, at blive isolerede eller kritiserede af andre, hvilket kan påvirke deres mentale helbred.

Studiet viste også, at nogle mænd med en egalitær stil stadig kæmper med at forstå konceptet med ligestilling gennem en opdeling af husarbejdet, hvor hver part tager sig af halvdelen af opgaverne.

"Disse ændringer og spændinger har konsekvenser for det mentale helbred. For at fremme en meningsfuld forandring, skal vi se nærmere på de strukturer, der påvirker mænds adfærd," sagde Dr. Oliffe.

Holdet af forskere håber, at disse resultater vil bane vej for sundere relationer. Denne undersøgelse er udført som en del af UBC's forskningsprogram om mænds helbred, som undersøger forbindelserne mellem maskulinitet og mænds mentale helbred, skrev Daily Mail.