Kommer der en 3. verdenskrig?

07/03/2022 07:31

|

Christina Hansen

Mest læste i dag

Kommer der 3. Verdenskrig?
Mens spændingerne mellem Rusland og Vesten fortsætter med at stige, frygter mange, at krisen i Ukraine kan udvikle sig til en bredere væbnet konflikt.

Den russiske præsident Putin begyndte de forventede angreb på Ukraine i de tidlige timer den 24. februar 2022.

Embedsmænd har advaret om, at eskalering af krisen kan medføre den blodigste konflikt i Europa siden 2. Verdenskrig, hvilket vil føre til tusindvis af civile dødsfald og udløse en betydelig flygtningekrise i Europa.

General Sir Richard Sherriff, Storbritanniens tidligere øverste Nato-kommandant, siger: "Dette er det farligste øjeblik i Europa sandsynligvis i det mindste siden 1962 og den cubanske missilkrise."

Han siger, at Putins "invasion af et suverænt land kan blive til en katastrofal krig med krigsførelse i et omfang, der ikke er set i Europa siden 1945".

Putin har tidligere udtalt, at Rusland ikke har planer om at angribe Ukraine, men er gået tilbage til dette, da han affyrede missiler ind i landet i en fuldskala invasion.

Rusland har også sendt tropper ind i Hviderusland, en nær allieret, og siger, at udsendelsen var en del af fælles militærøvelser.

Væk fra Ukraine-konflikten er internationale analytikere også på vagt over for flere hotspots, hvor Kina måske ønsker at tage militæraktion i løbet af de næste par år.

MI6-chef Richard Moore har advaret om, at Beijing fortsat bør prioriteres for efterretningstjenester, da Kina fortsætter med at "udføre storstilede spionageoperationer mod Storbritannien og vores allierede".

Han siger, at Beijings "voksende militære styrke" og ønske om genforening med Taiwan udgør en alvorlig trussel mod global stabilitet og fred.

Embedsmænd advares også om ikke at undervurdere situationen i Iran.

Ifølge Moore har den iranske ledelse "omfavnet en eksplicit doktrin om konflikt med både Israel og Vesten" siden den islamiske revolution i 1979.

Vil der være en krig mellem Rusland og Ukraine?
Putin har erklæret krig med Ukraine, men omfanget af denne krig og andre landes involvering er endnu ikke fastlagt.

Storbritanniens ambassadør ved FN Dame Barbara Woodward advarede om, at landets handlinger "vil få alvorlige og vidtrækkende konsekvenser", og invasionen kan udløse "krigens, dødens og ødelæggelsens kræfter" på Ukraines befolkning.

Den første indikation af, at russiske styrker bevægede sig ind i Ukraine, kom i optagelser af russiske styrker i Terminator-stil taget fra Makiivka i den såkaldte Donetsk People's Republic (DPR) og den nærliggende Luhansk People's Republic (LPR).

Den britiske premierminister Boris Johnson lovede tidligere at gøre alt, hvad han kunne for at stoppe en russisk invasion, da han opfordrede Vladimir Putin til at "træde tilbage fra randen".

Den amerikanske præsident Joe Biden advarede også Putin om "hurtige og alvorlige omkostninger", hvis han valgte at invadere.

Det Hvide Hus har siden udgivet en erklæring: "Bønnerne i hele verden er hos Ukraines befolkning i aften, da de lider under et uprovokeret og uberettiget angreb fra russiske militærstyrker."

Putin har tidligere advaret om, at atomkrig kan bryde ud, hvis Ukraine slutter sig til NATO, og beskyldte Vesten for "fuldstændig tilsidesættelse af vores bekymringer."