Advarsel til samtlige bilister om hyppig vane: Skyld i 60 procent af alle dødsulykker i trafikken

10/07/2024 12:37

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Wikimedia Commons
Det kan koste dig meget mere end en bøde. Vær derfor særligt opmærksom.

Mest læste i dag

Over en tredjedel af danske bilister, der har kørt langt på ferie inden for de sidste fem år, har følt sig for trætte til at køre bil i mange timer. Desuden har 21 procent af danskerne kørt bil i mere end 11 timer i træk på vej til eller fra en ferie. Dette fremgår af en ny undersøgelse foretaget af Human Engage for GF Fonden.

- Når vi bliver trætte, bliver vi mindre opmærksomme, og det kan være farligt bag rattet. Træthed og uopmærksomhed er væsentlige faktorer i dødsulykker på vejene, så det er vigtigt at tage lange køreture seriøst, udtaler Martin Rundager, direktør for Skadehjælp ved GF Forsikring, i en pressemeddelelse.

Ifølge Vejdirektoratet er uopmærksomhed og utilstrækkelig orientering medvirkende faktorer i 60 procent af alle dødsulykker i trafikken. Træthed bag rattet er en væsentlig årsag til denne manglende opmærksomhed.

Over en tredjedel af danskerne har følt sig meget trætte

Undersøgelsen fra GF Fonden viser, at 36 procent af de adspurgte danskere, som har kørt langt på ferie, har følt sig for trætte til at køre. Søvnekspert Birgitte Hintz forklarer, at træthed kan påvirke opmærksomheden betydeligt:

- Når man er træt i trafikken, falder koncentrationen og opmærksomheden. Dette påvirker, hvordan man styrer køretøjet og aflæser trafikken. Efter 15 timer uden søvn svarer ens tilstand til en alkoholpromille på 0,5. Mange vågne timer påvirker altså ens evner som bilist, siger hun og tilføjer:

- Hvis man har været vågen i mange timer, kan hjernen falde i søvn i få sekunder, selvom man har øjnene åbne. I disse sekunder mister man sine sanser og opfatter ikke, hvad der sker omkring en. Det er livsfarligt at køre i denne tilstand.

At køre, når man er for træt til at gøre det forsvarligt, er også ulovligt. Ifølge Færdselsloven skal man kunne ”føre køretøjet på fuldt betryggende måde”.

Gode råd til en sikker bilferie

Hvis ferien indebærer meget kørsel, er det vigtigt at fokusere på sin energi og hvile, når man er træt.

  • Vær udhvilet. Kør først efter en god nats søvn eller en rolig dag. Det anbefales ikke at køre direkte efter arbejde.

  • Husk kaffen. Hold pause på en tankstation, hvor du kan købe en kop kaffe og tage en lur. Drik kaffen først og tag en lur på maksimalt 20 minutter. Efter 20 minutter mærker du også effekten af kaffens koffein, og du er klar til at køre videre.

  • Stræk benene, når det er muligt. En kort gåtur i frisk luft opkvikker hjernen. Et nedrullet vindue har ikke samme effekt.

  • Planlæg med et længere stop, hvis turen er meget lang. En overnatning på en lang køretur er godt givet ud og sikrer, at du når frem sikkert.

  • Vær opmærksom som passager. Gab, ændret humør og uopmærksomhed kan være tegn på, at chaufføren er for træt til at køre. Det er vigtigt, at du som passager siger det.

Læs mere om træthed i trafikken på www.overskudtilhinanden.dk/traet

Find flere gode råd til en sikker sommerferie på gfforsikring.dk/sommer, hvor du også kan få tips til at forebygge skader ved andre sommeraktiviteter.