Overvældende flertal af danskerne: Aldersgrænsen skal sættes op til 18 år

26/09/2023 20:18

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Partiernes vælgere varierer, men interessant nok er der en majoritet blandt alle vælgersegmenter.

Mest læste i dag

I Danmark kan unge mellem 16 og 17 år, som nogen af de eneste i Europa, købe øl, alkoholsodavand og andet alkohol under 16,5% i supermarkeder og kiosker.

Men det er nu tid til forandring, ifølge en nylig meningsmåling udført af Voxmeter på vegne af Blå Kors Danmark. Hele 63 procent af danskerne mener, at det er en god idé at hæve aldersgrænsen for salg af al alkohol til 18 år.

Denne opbakning er bredt funderet på tværs af politiske partier, hvilket glæder Morten Skov Mogensen, generalsekretær i Blå Kors Danmark, en organisation der blandt andet hjælper mennesker med alkohol- og stofmisbrug og tilbyder terapi til børn og unge, der er vokset op i hjem med misbrugsproblemer.

"Vi ser massiv støtte fra vælgerne på begge sider af Folketinget. Vi håber naturligvis, at politikerne vil tage dette til efterretning og reagere på det. Danskerne er parate til at tage det første skridt mod en sundere alkoholkultur," udtaler Morten Skov Mogensen.

Meningsmålingen viser den største støtte hos Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, Konservative og Socialdemokraterne med henholdsvis 76 procent, 74 procent, 69 procent og 65 procent. Den laveste opbakning findes hos Danmarksdemokraterne og Liberal Alliance med henholdsvis 56 og 57 procent.

Denne meningsmåling markerer også en stigning i opbakningen til de politiske partier sammenlignet med en tidligere måling fra foråret 2022. For eksempel støttede kun 28 procent af Liberal Alliances vælgere dengang en 18-års aldersgrænse for salg af alkohol.

Unge drikker alkohol tidligere

Opbakningen til en 18-års aldersgrænse kommer i kølvandet på en bred debat om den danske alkoholkultur, især i forbindelse med studiestart på ungdomsuddannelser og universiteter. Sundhedsstyrelsen har gentagne gange opfordret til alkoholfri studiestart.

Samtidig viser en ny skolebørnsundersøgelse fra Statens Institut for Folkesundhed, at alkohol fylder mere i folkeskolen. Andelen af 15-årige, der drikker alkohol, er steget igen. 22 procent af de adspurgte piger i 9. klasse svarer, at de drikker mindst én gang om ugen, i modsætning til 12 procent i 2014. For drengene i samme aldersgruppe er andelen steget fra 21 til 29 procent i samme periode.

"Selvom dialogen med forældre og uddannelsesinstitutioner er afgørende i denne sammenhæng og ikke kan erstatte en højere aldersgrænse, kan en 18-års aldersgrænse hjælpe med at fjerne presset på 16-årige om at drikke alkohol," udtaler Morten Skov Mogensen fra Blå Kors Danmark.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at unge under 18 år undlader at drikke alkohol.

Fakta om meningsmålingen

  • Målingen blev udført af analyseinstituttet Voxmeter gennem interviews med 1.000 personer, som udgør et repræsentativt udsnit af befolkningen.

  • Dataene blev indsamlet i perioden 29. august til 6. september 2023.

  • I undersøgelsen blev deltagerne stillet spørgsmålet: Mener du, at grænsen for køb af al slags alkohol bør hæves til 18 år? I Danmark må unge, der er fyldt 16 år, købe fx øl og vin. Alkohol over 16,5%, må kun købes, hvis man er fyldt 18 år.

Kilde: Voxmeter