Optræder ofte om natten: Tilbagevendende symptomer, når en person har kræft

12/04/2024 10:10

|

Nicolai Busekist

Foto: Shutterstock.com
Vær opmærksom. Her er der tale om et symptom på kræft, der ofte optræder om natten.

Mest læste i dag

Verdenssundhedsorganisationen (WHO) advarer om, at kræft er en af de førende dødsårsager på verdensplan. I 2018 kostede det cirka 9,6 millioner mennesker livet, hvilket repræsenterer en ud af seks dødsfald.

Denne ødelæggende gruppe af sygdomme kan resultere i en bred vifte af symptomer, og nu er det også blevet opdaget, at nattesved kan være en mulig indikation på kræft.

Nattesved kan være et bekymrende symptom og muligvis et direkte tegn på kræft, skriver Healthline. Her lyder det, at dette symptom er relateret til både leukæmi, knoglekræft og leverkræft.

  • Leukæmi: Dette er en type kræft i blodet eller knoglemarven, skriver det medicinske websted Medical News Today.

  • Knoglekræft: En anden type kræft, der opstår i knoglecellerne, kan også være forbundet med nattesved. "Knoglekræft opstår, når en tumor, der ødelægger knoglevæv, vises i en af knoglerne. Når kræften har sin oprindelse i knoglen, kaldes det primær kræft," skriver Sanitas.

  • Leverkræft: Desværre forårsagede leverkræft mere end 830.000 dødsfald over hele verden i 2020, oplyser. American Society of Clinical Oncology. og kan i visse tilfælde også have nattesved som symptom. Denne type kræft er mere almindelig bestemte steder i verden, herunder i Afrika.

Det er vigtigt at bemærke, at nattesved kan have forskellige årsager og bør ikke automatisk betragtes som et tegn på kræft.

"Tendens til overdreven sved har normalt ikke en klar årsag, men nogle gange skyldes det infektioner, metaboliske problemer eller kræft," skriver MSD Manuals.

Andre årsager til nattesved

Webstedet MedlinePlus skriver, at der også findes en lang række andre årsager til, at kroppen genererer en overdreven mængde sved om natten, herunder:

  • Angst: Angstlidelser kan resultere i overdreven sved. "Nogle symptomer på psykologiske lidelser, som angst, forårsager tendens til overdreven sved. Til gengæld kan nattesved ofte generere angst, hvis det væsentligt forstyrrer det daglige liv, hvilket skaber en ond cirkel," lyder det.

  • Infektion: Nogle infektioner, såsom tuberkulose eller urinvejsinfektioner, kan forårsage nattesved som en del af deres symptomer. "Det anbefales at hvile, fordi kroppen bruger meget energi på at bekæmpe infektionen og regulere kropstemperaturen," lyder det.

  • Hypoglykæmi: Lave blodsukkerniveauer kan udløse nattesved. Dette er især relevant for personer med diabetes, der tager medicin for at kontrollere deres glukoseniveauer. "Et meget lavt blodsukkerniveau - normalt under 70 milligram pr. deciliter (mg/dL) - kan udløse en kamp- eller flugtreaktion, hvilket udløser frigivelse af hormoner, der øger svedtendensen," skriver Medical News Today.