Læge advarer om fire tilsyneladende sunde fødevarer, der 'gør mere skade end gavn'

11/05/2024 21:55

|

Nicolai Busekist

Foto: Marianna OLE / Pexels
Lægen Dr. Michael Mosley advarer folk om, at de 'sundere' alternativer til deres yndlingsmad måske ikke er så sunde alligevel. Det kan være bedre lejlighedsvis at spise den fuldfede version.

Mest læste i dag

Lægen Dr. Michael Mosley, der er kendt for at dele sine tips om sundhed og diæter, advarer om visse tilsyneladende sunde fødevarer, der faktisk kan gøre 'mere skade end gavn'.

Med stadig flere fødevarer, der påstår at være fedtfattige eller fri for 'usunde ingredienser', kan man let tage disse løfter for pålydende, men ifølge Dr. Mosley byder en stor del af disse fødevarer faktisk ikke den sundhed, vi tror.

Han indrømmede, at det kan være 'forvirrende' at vide, hvilke fødevarer der er bedst at købe, når du forsøger at navigere i supermarkedet. Her er der nemlig mange varer, der hævdes at være sunde.

"I en verden fuld af fødevareproducenter med smart markedsføring og en mangel på videnskab bag deres påstande, kan det ofte blive forvirrende at vide, hvilke fødevarer der er sunde, når du navigerer i supermarkedet," forklarede Mosley ifølge Mirror.

"Med store skilte for enden af hver gang, der præcist fortæller dig, hvorfor de seneste produkter vil forbedre din sundhed, er det nemt at falde i deres fælder og bruge en formue på 'sunde' fødevarer, som ikke er så sunde."

For at hjælpe dig med at forstå, hvad der faktisk er sundt, har Dr. Mosley delt fire fødevarer, som han ikke mener er værd at bruge penge på, men som markedsføres som sundere alternativer.

Først er der grøntsagschips. Ifølge Dr. Mosley er disse tynde skiver grøntsager ikke store nok til at give nogen reel ernæringsmæssig værdi og er ikke sundere end dem lavet med kartofler på grund af mængden af solsikkeolie, de er stegt i. Som alternativ anbefaler han at vælge rå grøntsager, nødder, frø eller kimchi.

En anden ting, han advarer imod, er produkter, der sælges som 'fedtfattige alternativer'. De seneste år har videnskabelig forskning leveret en masse nye beviser, der anerkender fordelene ved fuldfede fødevarer.

Han sagde, at fedtfattige varer ofte er frataget deres næringsstoffer og fyldt med sukker og tilsætningsstoffer for at kompensere for tabet af smag ved at gøre dem fedtfri. Dette kan føre til, at blodsukkeret stiger, hvilket forårsager yderligere trang, skrev Daily Record.

"En undersøgelse, udført af forskere ved Stockholms Karolinska Institut, sporede kostvanerne for 20.000 kvinder over en periode på 20 år. Undersøgelsen fandt sammenhænge mellem forbruget af fuldfede mejeriprodukter (mælk og ost) og vægttab. Over en tiårig periode havde kvinder, der regelmæssigt indtog fuldfed mælk, en lavere BMI," sagde han.

Han delte også, at du bør undgå havregrød i poser, hvor du 'bare tilføjer vand'. Ifølge lægen kan en skål af sådant havregrød indeholde op til tre skefulde sukker, da nogle mærker indeholder svimlende 16 gram sukker pr. portion.

Endelig anbefaler han, at du ikke køber salatdressinger i flaske. Mens salat med dressing kan virke som en god måde at nå dine sundhedsmål, så 'har de en betydelig mængde kalorier per portion'. Desuden er der ikke mange, der faktisk følger det anbefalede serveringsforslag.

"De er også pakket med tilsætningsstoffer, for at forlænge deres holdbarhed, fortykningsmidler, skjulte og andre grimme stoffer, der simpelthen ikke hører hjemme i dit skab," sagde han, og foreslog at lave din egen dressing med lige dele olivenolie og balsamico eller citronsaft.