En kost er blevet fremhævet for at have en markant positiv indvirkning på sygdomme som Alzheimers, gigt, højt blodtryk, betændelse og hjerteproblemer – og dette efter blot to uger. Det kostmæssige gennembrud stammer fra Tanzania i Østafrika.
En undersøgelse offentliggjort i Nature Medicine viste, at en kost, typisk for Tanzania og rig på grøntsager, bælgfrugter, gamle kornsorter og fermenterede fødevarer, havde mærkbare positive effekter allerede efter to uger.
Forskere antydede, at fordelene kunne være sammenlignelige med dem, der ses ved den velkendte middelhavskost, ifølge Surrey Live.
Betændelse er blevet betragtet som en vigtig faktor i udviklingen af dødelige sygdomme som demens, og den tanzanianske kost viste sig at have en gavnlig effekt på betændelse. Proteiner i blodet, der er forbundet med en række sygdomme, herunder hjerteanfald, slagtilfælde og insulinresistens, blev også reduceret.
Studiet omfattede 77 raske mænd fra både byområder og landdistrikter i det nordlige Tanzania. Deltagere, der normalt spiste traditionel kost, byttede i to uger til en vestlig kost, som inkluderede måltider som roastbeef med kartoffelmos til aftensmad og æg med pommes frites til frokost.
De, der skiftede til den vestlige kost, viste en stigning i inflammatoriske proteiner i blodet samt aktivering af biologiske processer relateret til livsstilssygdomme. Deres immunforsvar reagerede også mindre effektivt på patogener.
Omvendt oplevede deltagerne, der skiftede til den traditionelle afrikanske kost eller indtog en fermenteret drik, et fald i inflammatoriske markører. Nogle af disse effekter var stadig målbare fire uger senere, hvilket tyder på, at selv kortvarige kostændringer kan have langvarig indflydelse.
Hvad bestod den tanzanianske kost af?
Den kost, der blev testet i undersøgelsen, repræsenterede det traditionelle køkken hos Chagga-folket, som bor på skråningerne af Kilimanjaro-bjerget. Deres kost er overvejende plantebaseret og inkluderer elementer som madbananer, bønner, hirse, sorghum, fermenterede fødevarer med probiotika samt frugt og grøntsager, der er rige på polyfenoler.
En typisk ret, kiburu – en grød lavet af grønne madbananer og kidneybønner – var blandt de måltider, deltagerne fik. Dr. Quirijn de Mast, en af studiets forfattere, påpegede, at andre afrikanske køkkener også kan have sundhedsmæssige fordele.
“Middelhavskosten er blevet grundigt undersøgt, men afrikanske kosttraditioner rummer et uopdaget potentiale for at fremme sundhed,” udtalte han.
"Disse kostformer er varierede, fiberrige og indeholder unikke fødevarer, som kan have specifikke sundhedsmæssige fordele."
Hurtig urbanisering og en stigning i forarbejdede fødevarer har medført et fald i traditionelle retter i store dele af Afrika. De Mast bemærkede, at samtidig stiger sygdomme, som tidligere var sjældne i regionen – såsom inflammatoriske tarmsygdomme og type 2-diabetes.
"Det centrale princip er uforarbejdede, fiberrige fødevarer," sagde Dr. De Mast.
Han nævnte også, at gamle afrikanske kornsorter som teff muligvis har særlige sundhedsmæssige fordele, der bør undersøges nærmere.
"Afrika rummer en enestående variation af traditionelle kostformer, mange af dem stadig stort set uudforskede i videnskabelig forskning – og i fare for at forsvinde, før vi forstår deres fulde potentiale," forklarede han.
"Tidligere forskning har fokuseret på andre traditionelle kostformer, som den japanske eller middelhavskosten. Men der er mindst lige så meget at lære af traditionelle afrikanske kostformer – især nu, hvor livsstilen i mange afrikanske områder ændrer sig hurtigt, og livsstilssygdomme bliver mere udbredte."
"Afrikas store mangfoldighed i traditionelle kostvaner giver unikke muligheder for at opnå værdifuld indsigt i, hvordan mad påvirker sundheden."
De Mast fandt det bemærkelsesværdigt, hvor stor effekten var, selv efter kun to uger.
“Den afrikanske kost indeholder masser af grøntsager, frugter, bønner, fuldkorn og fermenterede fødevarer. Vores undersøgelse viser, hvor gavnlige disse traditionelle fødevarer er for betændelse og kroppens stofskifteprocesser," sagde han.
"Samtidig viser vi, hvor skadelig en usund vestlig kost kan være. Den består typisk af forarbejdede og kalorieholdige fødevarer som pommes frites og hvidt brød med alt for meget salt, raffineret sukker og mættet fedt. Betændelse er kernen i mange kroniske sygdomme – hvilket gør denne undersøgelse yderst relevant også for vestlige lande."