Eksperter med opråb: Stop med at have dette på i sengen

01/10/2023 07:14

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock.com
Ifølge eksperter kunne du ligeså godt ligge i toiletkummen, fordi der ville være færre bakterier.

Mest læste i dag

En gruppe eksperter anbefaler, at man undlader at bære beskidte sokker i sengen. Deres forskning har nemlig afsløret, at sokker ofte indeholder de samme bakterier, der findes i kakerlakker og deres afføring.

For at indsamle data udførte eksperterne en undersøgelse, hvor de spurgte 1.017 personer om deres sengetidsrutiner. Under denne undersøgelse opdagede de, at hele 18% af de adspurgte personer fortsætter med at have sokker på, mens de sover. Overraskende nok skifter omkring 70% af disse personer ikke engang til et nyt par sokker inden sengetid. I stedet sover de i de samme sokker, de har haft på hele dagen.

Forskerne udførte laboratorietests på sokker, der havde været slidt fra kl. 07 til kl. 23, og fandt ud af, at halvdelen af dem indeholdt pseudomonas aeruginosa, en type bakterier, der kan forårsage infektioner hos mennesker. Ifølge eksperterne udtaler pseudomonas aeruginosa normalt infektioner i luftvejene, urinvejene og kan også forårsage lungeinfektioner.

Dette skriver New York Post.

De bemærker desuden, at bakterierne nemt kan sprede sig til forurenede genstande, der ikke er blevet tilstrækkeligt rengjort.

Eksperterne opdagede også, at visse sokker var endnu mere beskidte end fjernbetjeninger, hvilket er en bemærkelsesværdig observation, da mange fjernbetjeninger anses for at være ekstremt snavsede. Ifølge National Institutes of Health er pseudomonas aeruginosa almindeligt forekommende i kakerlakker og deres afføring.

Det er vigtigt at bemærke, at pseudomonas aeruginosa let kan sprede sig, hvilket betyder, at personer, der sover med sokker på, kan overføre bakterierne til deres sengetøj, hvilket øger risikoen for infektion betydeligt.

Eksperterne påpeger, at fødderne har omkring 250.000 svedkirtler, hvilket fører til fugtopbygning i de beskidte sokker. Dette kan potentielt føre til fodsvamp. Derfor anbefaler de, at hvis man ønsker at sove med sokker på om natten, bør man sørge for at skifte til et nyt par om aftenen inden sengetid. Som det fremgår, er det ikke sundhedsfremmende at bevare beskidte sokker på.

De råder også til at vaske sokker ved en temperatur på over 60 grader for at dræbe de mange bakterier. Det er dog vigtigt at bemærke, at nogle mennesker foretrækker at sove uden sokker, og andre har svært ved at falde i søvn uden dem. Hvis du tilhører den sidste gruppe, skal du huske at vælge et rengjort par sokker før sengetid.