Denne kropsdel skal du holde ekstra varm for at mindske risikoen for at blive syg

14/11/2023 10:43

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Det kan ikke nødvendigvis forhindre det, men du kan mindske risikoen betragteligt!

Mest læste i dag

Vi er alle bekendt med de velkendte råd om at klæde sig varmt på, når vi står over for koldt vejr.

Ikke alene kan det være en ubehagelig oplevelse at bevæge sig udenfor i utilstrækkelig beklædning, men for mange af os handler det også om at undgå at blive syge.

Virus trives i kulde, hvilket øger risikoen for at pådrage sig forkølelse, influenza eller andre uønskede sygdomme.

Det er faktisk også sådan, at virus trives i en kølig kropstemperatur. Selvom vi ikke nødvendigvis når ned på lufttemperaturniveau, udgør en lavere kropstemperatur en risikofaktor for sygdom.

Kommer ind gennem luftvejene

Virus og bakterier trænger typisk ind i kroppen gennem luftvejene, nærmere bestemt næsen eller munden.

Dette er uheldigt, da næsen let bliver kold, når vi færdes udenfor. Faktisk letter en kold næse virus' formering og indtrængning i kroppen.

En tilstoppet næse kan også føre til nedsat blodgennemstrømning, påvirke immunsystemets funktion og dermed øge risikoen for sygdom.

Selvom halstørklæder, handsker og huer er vigtige, er det afgørende at holde næsen varm for at mindske risikoen for sygdom.

Fødderne spiller også en rolle

Professor og overlæge på Rigshospitalet, Bente Klarlund, påpeger til TV 2, at selvom næsen bør være førsteprioritet, når det gælder om at holde sig varm, bør man også tænke på den modsatte ende af kroppen.

Temperaturen på fødderne er også vigtig for at undgå sygdom. En undersøgelse fra Center for Forkølelse har vist, at personer, der nedsænkede fødderne i koldt vand, havde en højere forekomst af forkølelse sammenlignet med en kontrolgruppe.

Det er derfor vigtigt at have passende fodtøj for at minimere risikoen for sygdom, når man befinder sig i kulden.

Det er ikke muligt at gardere sig fuldstændigt mod sygdom, men ved at følge disse råd kan du øge dine chancer for at klare vinterhalvåret uden at ende under dynen. Husk også de velkendte hygiejneråd, herunder hyppig håndvask og eventuel brug af håndsprit, som vi blev opmærksomme på under coronapandemien!