Bekymrende fund i stor undersøgelse om papirsugerør

25/05/2024 10:41

|

Nicolai Busekist

Foto: Shutterstock.com
De indeholder skadelige kemikalier for både helbred og miljø, har en stor undersøgelse vist.

Mest læste i dag

Papirsugerør er måske ikke nær så praktiske som plastiksugerør, og derfor finder mange dem irriterende, når de drikker kaffe, juice, sodavand eller alkohol. Men irritationen mindskes ved tanken om, at vi hjælper planeten ved at bruge dem.

En ny undersøgelse afslører dog, at de 'miljøvenlige' papirsugerør indeholder langlivede og potentielt giftige kemikalier.

I den første analyse af denne art i Europa undersøgte forskere i Belgien 39 mærker af papirsugerør for syntetiske kemikalier kendt som PFAS. Per- og polyfluorerede alkylstoffer (PFAS) er en stor familie af cirka fem tusind syntetiske kemikalier, der bruges bredt i mange produkter og aktiviteter.

PFAS bruges til at fremstille dagligdagsprodukter, hvilket omfatter alt fra tøj til pander med non-stick, fordi de er vand-, varme- og pletafvisende. PFAS er dog potentielt skadelige for både menneskers sundhed og dyrelivet samt miljøet generelt.

Disse kemikalier nedbrydes meget langsomt og kan forblive i miljøet i tusinder af år, hvilket har givet dem betegnelsen 'evighedskemikalier'. De er forbundet med en række sundhedsproblemer, såsom nedsat vaccineeffektivitet, lav fødselsvægt, skjoldbruskkirtelsygdomme, forhøjet kolesterol, leverskader, nyrekræft og testikelkræft.

Analysen afslørede PFAS i næsten alle mærker af papirsugerør og i større mængder i sugerør lavet af papir og bambus. Forskerne købte 39 forskellige mærker af sugerør lavet af fem materialer - papir, bambus, glas, rustfrit stål og plastik.

Sugerørene blev primært købt i butikker, supermarkeder og hentet på fastfoodrestauranter og derefter testet for PFAS. Analysen viste, at de fleste mærker (69%) indeholdt PFAS, og i alt 18 forskellige typer PFAS blev identificeret. Papirsugerør var mere tilbøjelige til at indeholde syntetiske kemikalier.

Den mest almindelige PFAS fundet var perfluoroktansyre (PFOA), som har været forbudt globalt siden 2020. Trifluoreddikesyre (TFA) og trifluormethansulfonsyre (TFMS) blev også fundet, og de er meget vandopløselige og kan derfor ende i drikkevarerne.

Selvom koncentrationerne af PFAS i papirsugerør var lave, og da de fleste bruger sådanne sugerør sjældent, udgør de teoretisk set en begrænset risiko for menneskers sundhed. Men PFAS kan ophobes i kroppen over mange år, og koncentrationerne kan stige med tiden. Forskerne anbefaler at bruge sugerør af rustfrit stål og undgå papirsugerør.

"Plantebaserede sugerør som papir og bambus markedsføres ofte som mere bæredygtige og miljøvenlige end plastik. Men tilstedeværelsen af PFAS i disse sugerør betyder, at dette ikke nødvendigvis er sandt. Små mængder PFAS, selvom de ikke er skadelige i sig selv, kan bidrage til den kemiske belastning i kroppen," sagde forsker Dr. Thimo Groffen, miljøforsker ved Universitetet i Antwerpen og medlem af forskergruppen, ifølge Naftemporiki.