Advarsel: Følgende fødevarer bør aldrig indpakkes i sølvpapir

24/08/2023 15:00

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Der er visse madvarer du aldrig bør pakke ind i sølvpapir.

Mest læste i dag

Sølvpapir er yderst praktisk, især når der er behov for en hurtig og nem indpakning af fødevarer, der skal opbevares i køleskabet eller tages med på farten.

Ikke desto mindre er der bestemte madvarer, som absolut ikke bør indpakkes i sølvpapir.

Dette påpeger Fødevarestyrelsen i særdeleshed, og de udsender netop nu en advarsel.

"IKKE INDPAKNING AF LEVERPOSTEJ MED RØDBEDE I SØLVPAPIR," står der med store bogstaver øverst i et opslag på Fødevarestyrelsens Facebook-side.

Fødevarestyrelsen forklarer desuden i opslaget, hvorfor det er uhensigtsmæssigt at indpakke eksempelvis syltede rødbeder i sølvpapir:

"Er du klar over, at sure madvarer som for eksempel syltede rødbeder, syltede agurker, tomater og citroner kan nedbryde aluminium? Aluminium fra stanniol kan udgøre en risiko for din sundhed, hvis det ophobes i kroppen over længere tid," lyder det i opslaget, som du kan læse mere om senere i artiklen.

"Ved indpakning af madpakker med sure fødevarer, anbefales det derfor at bruge svanemærket madpapir i stedet for sølvpapir (stanniol). Du gør også en tjeneste for miljøet ved at vælge madpapir frem for stanniol," tilføjer Fødevarestyrelsen.

Brug stanniol og alubakker med omtanke

I henhold til Tænk.dk er der flere hensyn, man bør tage, hvis man anvender stanniol til madlavning eller som emballage til madopbevaring.

For eksempel bør man være opmærksom på, at ved brug af stanniol eller aluminiumsbakker under grillning er der en potentiel risiko for, at aluminium kan afgives til maden. Af den grund anbefales det at anvende bakker af rustfrit stål i stedet.

Herudover fremlægger de også en liste over madvarer, der ikke bør indpakkes i stanniol.

  • Eksempler herpå er citroner, limefrugter, appelsiner og andre syrlige frugter.

  • Syltede agurker, syltede rødbeder eller andre syltede grøntsager.

  • Saltede kødprodukter såsom spegepølse, bacon, saltet skinke med videre.

  • Retter med tomatbaserede saucer.

  • Marineret kød og grøntsager.

  • Saltede fisk.

  • Der er også grund til at være opmærksom på, at det ikke er anbefalelsesværdigt at pakke syreholdige frugter eller grøntsager som tomater, jordbær, hindbær og blåbær ind i stanniol.