100.000 danskere er syge uden at være klar over det: Nu skal de findes

11/06/2024 15:07

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Sundhedsbus tager ud og hjælper med at give afklaring.

Mest læste i dag

100.000 danskere.

En betydelig andel af den danske befolkning lever i dag med type 2-diabetes uden selv at være klar over det. Samtidig har en tredjedel allerede udviklet alvorlige følgesygdomme ved diagnosetidspunktet, såsom hjertekarsygdomme, fodsår og nerveskader, hvilket lægger et stort pres på sundhedssystemet.

For at imødegå denne udfordring træder Diabetesforeningen nu aktivt ind i kampen. De sender deres røde sundhedsbus ud i landet for at tilbyde gratis screening for type 2-diabetes i 12 forskellige byer hen over sommeren og efteråret.

"Vi kan ikke længere vente på, at politikerne prioriterer tidlig opsporing og forebyggelse af en af de hurtigst voksende sygdomme i Danmark. Derfor tager vi nu sagen i egne hænder og kører ud på vejene. Diabetes udgør en stille sundhedskrise. I 2030 forventes mindst 420.000 danskere at have type 2-diabetes, og mange af dem vil kun opdage det, når alvorlige følgesygdomme allerede er indtrådt. Vi skal finde disse personer så tidligt som muligt. Jo tidligere diabetes opdages, desto større er chancen for at undgå følgesygdommene," udtaler Claus Richter, administrerende direktør i Diabetesforeningen.

½ mio. danskere på grænsen

Med over en halv million danskere på kanten af sygdommen, har sundhedsbussen en travl tid foran sig. Ud over de 100.000 danskere, der allerede lever med type 2-diabetes uden at vide det, befinder næsten en halv million danskere sig i gråzonen, kaldet prædiabetes.

Af dem vil hver femte udvikle type 2-diabetes inden for de næste fem år. Diabetesforeningen ønsker også at ændre denne statistik gennem deres screeningsindsats.

I 2022 identificerede Diabetesforeningen over 2.000 danskere, der uvidende led af type 2-diabetes, og cirka 10.000 personer med prædiabetes gennem en kampagne online og via sundhedsbussen.

Sundhedsbussens screening omfatter en digital risikoprofil og eventuelt en lille blodprøve, der analyseres på stedet. Ved forhøjet blodsukker henvises man til yderligere undersøgelse hos egen læge.

Se bussens turplan – opdateres løbende: https://diabetes.dk/landingpage/sundhedsbus