Alvorlig virus på vej til Danmark: Myndighederne tilbyder ingen erstatning til de berørte

11/06/2024 05:50

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Billion Photos/Shutterstock
Den frygtede sygdom står til at ramme landet til sommer.

Mest læste i dag

En alvorlig virussygdom kaldet bluetongue, som typisk rammer får og kvæg, men også andre drøvtyggere som geder og hjorte, forventes at nå Danmark i løbet af sommeren.

Dette vurderer Dansk Veterinær Konsortium, efter at en særlig bluetongue-variant har spredt sig til drøvtyggere i Belgien, Tyskland, England og Nederlandene. Sygdommen smitter ikke mennesker.

Bluetongue overføres primært via små blodsugende insekter kaldet mitter, og risikoen for smittespredning øges med stigende temperaturer. På grund af de alvorlige konsekvenser for dyrene er bluetongue en anmeldepligtig sygdom. Det betyder, at landmænd skal kontakte en dyrlæge, hvis de mistænker, at deres dyr er smittet med bluetongue.

Hvis dyrene viser sig at være smittede, indfører Fødevarestyrelsen restriktioner for den smittede besætning. Disse restriktioner påvirker blandt andet hold og flytning af dyr.

Hvis Danmark rammes af bluetongue-udbrud, vil landets EU-frie status for bluetongue gå tabt, hvilket vil få konsekvenser for handel med drøvtyggere til og fra Danmark både inden for og uden for EU.

Dette meddeler Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.

Symptomer på bluetongue

Smittede drøvtyggere kan opleve symptomer som væskeansamlinger i hovedet, sår i munden, halthed, aborter, høj dødelighed og blåfarvning af tungen hos får – heraf sygdommens navn.

Sygdommen er smertefuld og langvarig, og aflivning af alvorligt syge dyr er ofte den eneste dyrevelfærdsmæssigt forsvarlige løsning. Det er i øjeblikket ikke tilladt at vaccinere mod bluetongue med serotype 3 i Danmark, da dette ville fjerne Danmarks status som fri for bluetongue.

Ingen erstatning fra staten, hvis dine dyr bliver ramt

Bluetongue er ikke klassificeret som fugleinfluenza eller afrikansk svinepest, hvilket betyder, at myndighederne ikke udbetaler erstatning for driftstab eller aflivede dyr, hvis sygdommen rammer besætningen.

Fødevarestyrelsen forventer, at en vaccine kan blive godkendt i EU og dermed blive tilgængelig senere i 2024.