Trådte i kraft den 1. oktober: Hunderegel ophæves for danskerne

13/10/2023 13:37

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Hundereglen blev ophævet for danskerne den 1. oktober.

Mest læste i dag

I vintermånederne fra oktober til marts kan danskerne nyde at give deres hunde frihed på de fleste danske strande. Dette giver hundene stor glæde, men det er af afgørende betydning, at hundene er trænet til at komme på ejerens kald.

"At tage sin hund med til stranden er en populær aktivitet, der giver hunden mulighed for nye oplevelser og masser af motion. Det er dog vigtigt at udvise fuld kontrol over hunden, da en løs og ubehersket hund kan stresse det lokale dyreliv og forstyrre andre strandgæster. Desuden er det afgørende at samle op efter sin hund og kassere affaldet i en skraldespand for at undgå, at plastik forurener naturen," forklarer Jens Jokumsen, familiedyrschef hos Dyrenes Beskyttelse.

Tjek din lokale strand, før du slipper hunden løs

Før du giver din hund fri på stranden, er det en god idé at tjekke reglerne på din lokale strand. Ifølge Naturstyrelsens retningslinjer skal hunde normalt holdes i snor, da hensyntagen til andre dyrearter er påkrævet mange steder i Danmark. Løse hunde kan potentielt forstyrre det vilde dyreliv eller endda jage det væk fra deres territorium. Der er derfor stadig nogle kystområder efter den 1. oktober, hvor hunde skal holdes i snor. Lokal skiltning angiver de specifikke regler vedrørende løse hunde på stranden.

Naturstyrelsen har etableret over 250 hundeskove i Danmark, hvor hunde altid kan løbe frit uden snor. Dog er de præcise regler for hver skov fastlagt af ejerne, så det er afgørende at tjekke den lokale skiltning på både strande og i hundeskove, inden man lader sin firbenede ven løbe løs.

"Selv i hundeskove bør man kun lade sin hund løbe frit, hvis man kan bevare fuld kontrol over den. Det er vigtigt, at hunden ikke skræmmer eller skader skovens andre dyr og besøgende," påpeger Jens Jokumsen.

For en fuld oversigt over hundeskove i Danmark kan man downloade app'en "Hundeskove," som indeholder information om alle disse områder.

[FAKTABOKS] Med hunden på stranden

I sommerhalvåret, fra april til september, skal hunde holdes i snor på stranden. Om vinteren, fra oktober til marts, kan hunde løbe frit på stranden, men kun hvis de ikke udgør en fare for andre eller forvolder skade.

Bemærk, at det på visse strande er helt forbudt at medbringe hunde – tjek altid den lokale skiltning for information.

Yderligere information om reglerne vedrørende hunde i naturen kan findes på Naturstyrelsens hjemmeside.