Snart får danskerne nye pengesedler i hånden: Her er hvad du bør vide

11/02/2024 16:05

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Snart får danskerne nye pengesedler i hånden.

Mest læste i dag

Snart vil Danmark præsentere en ny serie af pengesedler.

I de tidlige stadier af dette projekt vil Nationalbanken samarbejde med en lang række aktører for at indsamle inspiration og ideer til, hvad de nye pengesedler skal forestille.

En række uddannelsessteder og museer med speciale i kultur- og naturhistorie opfordres til at foreslå motiver til de kommende sedler.

Projektet indebærer flere trin, herunder design, licitation, fremstilling og udbredelse, med en forventning om, at de nye pengesedler vil være i danskernes hænder omkring årene 2028-29.

Den kommende serie vil omfatte sedler på 50, 100, 200, og 500 kroner, som annonceret af Danmarks Nationalbank i en pressemeddelelse.

Nationalbanken planlægger at udvikle en række temaer baseret på museernes indstillinger, og i første halvår af 2024 vil den danske befolkning få mulighed for at udtrykke deres mening om disse motiver gennem en virtuel platform.

Nationalbanken vil derefter, med hjælp fra eksterne eksperter, beslutte sig for de endelige motiver til de nye pengesedler.

Det endelige design af de nye sedler vil reflektere forslagene fra både offentligheden og museerne, samtidig med at det opfylder krav til sikkerhed og produktionsprocessen.

Årsagen til nye pengesedler

Behovet for kontanter forbliver relevant, både nu og i fremtiden, på trods af en tiltagende brug af digitale betalingsformer. Kontanter er fortsat en populær betalingsmetode, hvilket motiverer Nationalbanken til at udvikle en ny serie af pengesedler.

Dette tiltag er rettet mod at bevare kontanternes sikkerhed. Seddelteknologien har udviklet sig markant siden den nuværende serie, som fremhæver danske broer og fortidsminder, blev designet. Især har nye teknologier muliggjort forbedringer af sedlernes sikkerhed, hvilket styrker beskyttelsen mod forfalskninger.

Pengesedler fungerer som et håndgribeligt udtryk for et lands kulturelle og historiske identitet. De er ikke kun et betalingsmiddel, men også et stykke kunst, der kræver en balance mellem æstetik og sikkerhed.

Målet for Nationalbanken er at skabe en ny seddelserie, der både er æstetisk tiltalende, kulturelt relevant og udstyret med den nyeste sikkerhedsteknologi.

De danske sedler bruges i Danmark og Grønland

De nuværende og fremtidige pengesedler vil fortsat blive brugt i både Danmark og Grønland, mens Færøerne beholder deres egne sedler med specifikke motiver. Derfor er Grønlands Nationalmuseum – sammen med flere danske institutioner – inviteret til at foreslå motiver.