Sket de sidste 8 år: Politiet har lavet fejl i 70.000 fartbøder

06/10/2023 06:17

|

Sebastian Ilsøth

Genrefoto: Shutterstock
Politiet skrev tidligere på dagen i en pressemeddelelse, at de opkrævet bøder på fejlagtig vis igennem flere år.

Mest læste i dag

Rigspolitiet har udsendt en pressemeddelelse, hvor de erkender en betydelig fejl i håndteringen af automatisk trafikkontrol (ATK)-bøder siden februar 2015. Cirka 70.000 bøder er blevet opkrævet uretmæssigt som følge af denne fejl.

En stor ups’er

Den fejlagtige praksis stammer fra IT-systemet, der administrerer ATK-bøder og anvender reglerne om betinget objektivt ejeransvar. Systemet har automatisk udsendt bøder til ejerne af køretøjerne, baseret på hastighedsoverskridelser, hvor betinget objektivt ejeransvar gælder for hastighedssager op til 30 procent over den tilladte hastighed.

Problemet ligger i, at hvis man overskrider hastighedsgrænsen med 30 procent eller mere, skal en særlig, skærpet bøde anvendes i stedet. Denne skærpede bøde er imidlertid ikke omfattet af reglerne om betinget objektivt ejeransvar.

Den fejlbehåndtering af særligt skærpede ATK-bøder har fortsat siden februar 2015. Dette har resulteret i, at op imod 70.000 af disse skærpede bøder er blevet opkrævet fejlagtigt i henhold til reglerne om betinget objektivt ejeransvar.