Putins Rusland med advarsel om potentiel borgerkrig

12/02/2024 05:41

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Putins Rusland advarer om en potentiel borgerkrig.

Mest læste i dag

Rusland har udtrykt bekymring for risikoen for en borgerkrig i USA.

Dette udsagn drejer sig om Texas-guvernør Greg Abbotts beslutninger, som har skabt retslige uenigheder med USA's Justitsministerium på grund af indførelsen af hårde nye regler for at forhindre migranter i at krydse grænsen. Disse tiltag er blevet kritiseret af Biden-regeringen som værende 'farlige' og 'umenneskelige'.

Efter en dom fra Højesteret for nyligt, der var imod Abbott, erklærede han, at han ville ignorere retskendelsen, idet han påberåbte sig statens 'forsvarsret'. Denne udtalelse har fået åbenlyst bifald fra republikanske ledere i andre stater, hvilket har udløst advarsler fra adskillige konservative mediepersonligheder om en nærtstående borgerkrig.

Dmitry Medvedev, der er Ruslands tidligere præsident og nuværende viceformand for Ruslands Sikkerhedsråd, talte om situationen ved at trække paralleller til historiske begivenheder, hvor stater har forsøgt at bryde ud af unionen, hvilket førte til oprettelsen af en konføderation og til sidst en voldsom borgerkrig. Han insinuerede, at USA kunne befinde sig på randen af en "uafvendelig konstitutionel krise" og falde ind i en ny, muligvis endnu mere destruktiv intern konflikt.

Som svar på Medvedevs kommentarer har det amerikanske udenrigsministerium afvist den russiske bekymring og understreget, at der ikke findes nogen juridisk vej for en amerikansk stat til at bryde løs.

En talsmand for ministeriet kommenterede over for Newsweek vedrørende Medvedevs udtalelser:

"Vores erfaringer har lært os, at vi ikke bør tage Medvedev seriøst. Hans udtalelser er typisk for Kremls grundløse påstande".

Denne episode er ikke den første gang, Rusland har nævnt muligheden for en borgerkrig i USA. For nylig påstod Sergei Markov, en politisk analytiker og tidligere rådgiver for Putin, at en sådan udvikling ville være til Ruslands fordel. På statslig TV hævdede han, at en borgerkrig i USA ville medføre, at konflikten i Ukraine ville ophøre inden for en uge.