Penge på vej til 300.000 ældre danskere: Her modtager de 4.800 kroner

25/04/2024 22:47

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Nu kan en lang række danskere se frem til flere penge mellem hænderne.

Mest læste i dag

I slutningen af 2023 annoncerede regeringen en ny passagerafgift inden for luftfartssektoren, der vil medføre en stigning på 100 kroner i flybilletterne indtil 2030.

Indtægterne fra denne afgift, der tilføres statskassen, vil imidlertid ikke udelukkende blive øremærket til grøn omstilling. En del af midlerne er planlagt til at blive anvendt til en forøgelse af ældrechecken, hvilket vil glæde omkring 300.000 folkepensionister.

Dette fremgår af regeringens præsentation på et pressemøde i Skatteministeriet, som rapporteret af Ekstra Bladet.

Fra 2025 vil ældrechecken for Danmarks næsten 300.000 folkepensionister stige med 4.800 kroner årligt.

Selvom der allerede nu er bekymringer om, at midlerne ikke udelukkende rettes mod grøn omstilling, svarer skatteminister Jeppe Bruus på disse bekymringer: "Der er også et godt formål, der handler om at sikre, at de ældre, der har allermindst i dette samfund, også får muligheden."

Afgift skaber problemer

En pressemeddelelse fra tænketanken Cepos indeholder kommentarer fra analysechef Otto Brøns-Petersen om den nye afgift. Han påpeger, at en flyafgift kan modvirke en omkostningseffektiv grøn omstilling og det europæiske CO2-kvotesystem, der er centralt i EU's klimapolitik. Brøns-Petersen argumenterer for, at en sådan afgift primært vil omfordele udledninger inden for kvotesystemet og modarbejde et ensartet prisniveau for drivhusgasudledning.

Han afslutter med at opfordre regeringen til at fokusere på at sikre en omkostningseffektiv grøn omstilling, især ved at etablere en bæredygtig model for landbrugets udledninger.