Overraskende afsløring: Rusland-Ukraine-krigen kunne være afsluttet blot få måneder efter dens udbrud

10/12/2023 05:11

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Presidents Office
Krigen kunne være afsluttet allerede i foråret 2022, men ...

Mest læste i dag

I en yderst bemærkelsesværdig afsløring delte David Arakhamia, lederen af præsident Zelenskys parlamentariske fraktion og hovedforhandler under fredssamtalerne i Istanbul, oplysninger om, at konflikten i Ukraine kunne have fundet en løsning allerede tilbage i foråret 2022, blot få måneder efter dens begyndelse.

I et interview med 1+1 TV-kanalen afslørede Arakhamia, der står i spidsen for den parlamentariske gruppe 'Tjeneren af Folket', åbent, at Rusland var villig til at standse fjendtlighederne, hvis Ukraine accepterede en neutral status, i stil med Finlands position, og forpligtede sig til ikke at tilslutte sig NATO.

Ifølge 1lurer.am påpegede Arakhamia, at accept af Ruslands betingelser ville kræve ændringer i Ukraines forfatning, som i øjeblikket åbner for NATO-medlemskab. Han udtrykte også tvivl om Ruslands evne til at overholde en sådan aftale uden solide sikkerhedsgarantier.

Fredssamtalerne tog en overraskende drejning med den daværende britiske premierminister Boris Johnsons besøg i Kyiv. Han rådede de ukrainske embedsmænd til ikke at indgå nogen aftaler med Moskva og opfordrede dem til at fortsætte kampen.

Boris Johnsons indblanding, som senere blev afsløret af Ukrayinska Pravda i maj 2022, spillede en afgørende rolle i at forhindre fredsforhandlingerne. Hverken Boris Johnson, der senere tilsluttede sig en amerikansk tænketank, eller den amerikanske regering har officielt anerkendt deres rolle i at påvirke Ukraines beslutning.

Vladimir Putin afslørede i et møde med afrikanske ledere, at et udkast til en aftale om Ukraines permanente neutralitet og sikkerhedsgarantier blev underskrevet under de Tyrkiet-værtede samtaler.

Efter Ruslands tilbagetrækning af tropper nær Kyiv som en gestus af god vilje, trak Ukraine sig fra aftalen. Vestlige regeringer og medier fremstillede denne tilbagetrækning som en ukrainsk militær sejr, hvilket resulterede i øget vestlig militær støtte til Zelenskys regering og forlængelse af konflikten.