Ny hastelov vedtaget: Nu kan din chef tvinge dig til at blive coronatestet

23/11/2020 13:52

|

Lukas Jepsen

Foto: Shutterstock.com

Mest læste i dag

En ny lov gør nu at arbejdsgivere frem til 1. juli 2021, med saglig begrundelse kan tvinge medarbejdere til at blive testet

Den nye lov har siden fredag været trådt i kraft, og gør det altså muligt for arbejdsgivere at tvinge ansatte til at få taget en test, og derefter oplyse svaret.

Loven kommer efter at et flertal i folketinget i torsdags stemte for hastelovforslaget. Det oplyses af Beskæftigelsesministeriet i en pressemeddelelse.

Den nye lov har til hensigt at hindre smittespredning og samtidig holde gang i virksomhederne. Og arbejdsmarkedets parter har også bakket op om lovforslaget.

Dog kan arbejdsgivere ikke tvinge ansatte til test uden grund.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard, har kommenteret på den nye lov, som han mener er nødvendig i de ekstraordinære coronatider, og at man derfor har givet arbejdsgiverne et redskab til at sænke risikoen for smitte på arbejdspladser.

Virksomheder får ikke carte blance

”Jeg vil gerne understrege, at arbejdsgiverne ikke får carte blanche til at tvinge ansatte til at tage en coronatest. Der skal altid være en saglig begrundelse, og det drejer sig udelukkende om test af covid-19. Jeg anerkender, at det er vidtgående, og derfor har vi sat en udløbsdato på lovforslaget,” – Udtaler Peter Hummelgaard i pressemeddelelsen.

Det fremgår også i den nye hastelov, at ansatte for så vidt muligt skal testes i den sædvanlige arbejdstid. Skulle det ikke være muligt, skal den ansatte kompenseres økonomisk for den tid, der bruges på at blive testet.

Derudover skal testen uanset hvad foregå i overensstemmelse med myndighedernes retningslinjer for coronatests.