Ingen vil have den 400 kvadratmeter store herskabsvilla: Nu er husets fremtid besluttet

22/06/2024 10:46

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Google Maps
Huset, der igennem flere år har stået ejerløst, har nu fået afgjort sin skæbne.

Mest læste i dag

Hvert år bliver omkring 1500 boliger revet ned uden, at der bliver bygget nye på samme grund. Ofte er det en trist skæbne for husene, der fører til nedrivninger, som ofte finansieres af offentlige midler.

På hovedgaden i den lille landsby Thorshøj står en 398 kvadratmeter stor hvidkalket herskabsvilla, som engang prydede gaden, men nu forfalder.

Den over 100 år gamle bygning har set bedre dage, men efter mange års forfald er der nu udsigt til en nedrivning.

Det rapporterer Avisen Danmark.

I dag er huset stærkt præget af skidt, mos og skimmelsvamp, og loftsbjælkerne ligger hulter til bulter.

Villaen har stået ejerløs i otte år, siden et investeringsfirma gik konkurs, og ingen ønskede at købe den på tvangsauktion.

Som følge heraf blev huset "herreløst" i henhold til konkurslovgivningen. For landsbyen har det været en frustrerende situation, da ingen har været ansvarlig for bygningen i denne periode.

Beslutning endelig truffet

I maj blev der på rådhuset i Frederikshavn endelig truffet en beslutning om husets fremtid.

Efter en heftig debat blandt byrådspolitikerne, hvor brugen af skattekroner blev diskuteret, stemte et stort flertal for at købe huset og rive det ned. Byrådsmedlem Peter E. Nielsen foreslog, at borgerforeningen skulle passe grunden efter nedrivningen, hvilket også blev en del af aftalen. "Vi kan ikke have sådan en øjebæ midt i Thorshøj," udtalte byrådsmedlemmet og understregede, at det var nødvendigt at handle for både sikkerhedens og byens skyld.

Nedrivningen finansieres af den såkaldte nedrivningspulje, hvor staten betaler 60 procent og kommunen resten. Frederikshavn Kommune har benyttet denne støtte til at rive 128 boliger ned pr. 1. januar 2024.