Ikke nok danskere er klar over det: Kan ende med at betale dobbelt skat hvis du ikke er opmærksom

11/12/2023 05:09

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Mange danskere risikerer at skulle betale dobbelt skat.

Mest læste i dag

Manglende opmærksomhed på indbetalinger til ratepension kan potentielt fordoble skattebyrden for mange danskere, advarer en nylig undersøgelse fra Epinion. Resultaterne afslører overraskende, at halvdelen af danskerne risikerer dobbeltbeskatning på deres pensioner, da de ikke er klar over, om deres indbetalinger til ratepension i 2023 vil overstige fradragsgrænsen på 60.900 kroner.

Dette rapporterer Avisen Danmark.

Selvom indbetalinger til ratepension er fradragsberettigede, skal udbetalinger beskattes. Dette skaber en risiko for dobbeltbeskatning, især når danskere ikke er opmærksomme på fradragsgrænserne.

Anne-Louise Lindkvist, markeds- og kunderådgivningschef i Sampension, påpeger, at "det er sandsynligvis de færreste, der ønsker at betale mere i skat end nødvendigt." Hun advarer om, at mange danskere går glip af tusindvis af kroner på grund af overskydende indbetalinger til ratepension.

Problemet opstår ofte ved jobskifte, hvor danskerne ender med at indbetale til flere ratepensioner samtidig. Lindkvist påpeger, at dette kan ske ved jobskifte eller ved oprettelse af en ekstra ratepension i banken.

For dem, der har overskredet fradragsgrænsen i år, er der stadig en mulighed for at undgå dobbeltbeskatning. Ved at være opmærksom på årsopgørelsen, der udsendes i marts, kan man identificere overskydende indbetalinger og kontakte sin bank eller pensionsselskab for at få refunderet beløbet eller overført det til en livsvarig pensionsordning.

Undersøgelsen afslører, at det især er de unge danskere, der ikke er opmærksomme på ratepensionsgrænserne. Hele 65 procent af de 18-34-årige har ikke tjekket, om de overskrider fradragsloftet, mens det samme gælder for 58 procent af de 35-55-årige og 46 procent af de 56-65-årige.