Hver femte dansker oplevede det: Stigninger i antallet af alvorlige sager

03/02/2022 10:42

|

Christina Hansen

Foto: Skatteministeriet

Mest læste i dag

2021 gav store stigninger i alvorlige psykologsager, og hver femte dansker vurderer, at deres mentale sundhed blev forværret.

Det viser en opgørelse over psykolog-forløb hos Gjensidige samt en ny undersøgelse, som Kantar Gallup har lavet for Gjensidige.

At den usikre tid under covid19-pandemien har betydet store ændringer for mange danskere kommer næppe som en overraskelse for mange.

Men at hver femte dansker ligefrem har fået det dårligere, det bakkes desværre op af store stigninger i angst- og depressionssager blandt Gjensidiges kunder.

Tidligere var stress den dominerende årsag til, at flere tusinde kunder hos Gjensidige årligt fik hjælp hos psykolog, men nu er det de noget tungere og mere alvorlige angst- og depressionsforløb, der dominerer skadestatistikkerne.

I forhold til før covid19 ramte verden har der helt konkret været en stigning i angst-sager på hele 52 % og på depression en stigning på 21 %.

Og det er især de unge, der har fået det dårligere.

Undersøgelsen viser nemlig, at det især er de 18 til 29-årige, der svarer ja til, at deres mentale helbred har undergået en negativ udvikling det seneste år, faktisk helt hver tredje.

Det står i skærende kontrast til de ældre aldersgrupper, hvor det blot er niende over 60, der svarer, at de har fået det dårligere.

Hos Gjensidige kan man genkende billedet, og mange psykolog-forløb bliver tungere og længere end tidligere, fortæller Louise Brix, fagchef for Sundhed i Gjensidige:

”Gennem hele pandemien har vi set en solid stigning i antallet af sager med stress og depression, og det understreger, hvor vigtigt det er, at når verden bliver vendt på hovedet, så skal vi sørge for at hjælpe alle, der falder og slår sig. Det vi hører fra vores psykologer er, at mange har brug for flere samtaler end tidligere, og at mange forløb, der ellers var lukket, bliver genoptaget, fordi personen har det så skidt, at de skal have hjælp igen,” siger Louise Brix.

Vigtigt at få hurtig hjælp

En af de mest effektive måder, man kan undgå at en stresssygdom udvikler sig til angst eller depression, er ved at få hjælp så hurtigt som muligt.

For lader man de negative symptomer får for godt fat i ens sind, så risikerer man, at det kun udvikler sig i en negativ retning.

Og det er både hurtigere og lettere at blive løftet ud af et mildt forløb, end hvis man først er havnet i et af de tunge forløb, der desværre er flere og flere af.

”Selv om vi genåbner samfundet og fjerner restriktioner, er det stadig langt fra hverdag for alle. Derfor er det helt centralt, at vi stadig tager os så godt som muligt af dem, der har brug for hjælp.

Det må ikke være tabu at gå til psykolog, og hvis man mærker, at det gør ondt i livet, skal man ikke tøve med at gå til lægen, for så er der ofte kort til at man kan få hjælp til lige præcis dét, man har problemer med,” siger Louise Brix.

Om undersøgelsen

Undersøgelsen er foretaget af Kantar Gallup blandt 1543 repræsentativt udvalgte danskere for Gjensidige i november/december 2021.

Hvordan vurderer du, at din mentale sundhed har udviklet sig gennem 2021?Bedre20%Dårligere21%Det samme56%Ved ikke/Ønsker ikke at svare3%
Har du gjort noget for at forbedre din mentale sundhed gennem 2021?Ja - arbejder mindre end tidligere7%Ja - Gået til terapi/psykolog9%Ja - Er mere fysisk aktiv18%Ja - Bruger mere tid på min familie16%Ja - Bruger mere tid på hobbyer13%Ja – har ændret mit job/studie-situation til det bedre8%Ja – Andet tiltag (notér)7%Nej46%Ved ikke/Ønsker ikke at svare7%