Hvad er den største strømforbruger i dit hus? Det er hverken køleskabet eller vaskemaskinen, men noget, mange danskere ikke tænker over

15/06/2024 19:21

|

Redaktionen

Foto: Shutterstock.com
De fleste vil lede efter strømslugere blandt de største apparater, men det er faktisk ikke altid tilfældet.

Mest læste i dag

I løbet af de seneste år er elpriserne noget, der har fyldt mere end nogensinde hos danskerne. Priserne steg enormt, og pludselig gik der sport i at spare på strømmen, og med god grund.

Når vi står over for høje elregninger, og skal finde penge at spare, så fokuserer vi ofte på store apparater som køleskabe eller vaskemaskiner.

De virkelige syndere kan dog være enheder, som mange af os slet ikke ville tænke på som store strømslugere.

Standbytilstande: Den kan være dyr

De største elektriske apparater er ikke nødvendigvis dem, vi bruger mest eller de største. Det kan overraske mange, at apparater, der efterlades i standbytilstand, kan bidrage betydeligt til det samlede strømforbrug.

At tage enheder ud af standby kan føre til betydelige besparelser, og det vil tydeligt kunne ses på din elregning.

Små maskiner med højt energiforbrug

Elkedler, induktionskogeplader eller andre små apparater med højt energiforbrug kan markant øge strømforbruget, hvis de ikke bruges effektivt.

At begrænse deres brug og kun bruge så meget strøm, som vi virkelig har brug for, kan betyde store besparelser.

Særligt induktionskogeplader er noget, som folk slet ikke tænker over, faktisk bruger strøm. Og hvis du har planer om at lave æg på en lille pande, men skruer helt op både varme og overfladearealet, så kan det altså blive en dyr omgang æg.

Effektiv belysning

Ineffektiv belysning kan komme som en stor overraskelse for mange, da det bidrager til højere strømforbrug.

At erstatte traditionelle pærer med LED-pærer kan markant reducere energien, der bruges til belysning, og spare på elregningen.

Et 'Smart hjem' kan faktisk være billigt

Det virker måske ikke særlig logisk, at et smart hjem, der ofte vil være styret af el, faktisk kan gøre din elregning billigere.

Faktum er dog, at termostater, beslysning og andre elementer, der eksempelvis kan styres med en app, vil give dig langt større overblik over, hvor meget strøm der bruges.

Derudover vil du også kunne tænde og slukke, selvom du er på farten, og du vil manuelt kunne indstille lys til at slukke efter x antal sekunder eller minutter.

På den måde vil du altså undgå et overforbrug.

Vores ovenstående lille guide kan forhåbentligt hjælpe dig med at spare på strømmen, og dermed også din elregning.

Igen vil vi gerne understrege, at du særligt bør være opmærksom, hvis du har induktionskogeplader, for de kan altså være overraskende dyre i drift.