Forbud i trafikken bliver ophævet idag - men én ting er altafgørende

06/11/2023 05:55

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Google Street View
Et forbud ophæves i trafikken idag.

Mest læste i dag

Stærk sidevind udgør en af de mest almindelige årsager til ulykker på Storebæltsbroen, især for de køretøjer, der er følsomme over for vinden og derfor er i fare for at vælte, hvilket potentielt truer både chaufføren og de øvrige trafikanter.

Som følge heraf har vindfølsomme køretøjer været underlagt restriktioner, der har forbudt dem at krydse broen under kraftig vind. For at imødekomme ønsket om at tillade passage over Storebæltsbroen under blæsende forhold, har Sund & Bælt i de seneste år målrettet undersøgt, hvordan dette kan gøres på en mere sikker måde.

Gennem en række analyser og vindberegninger er det nu muligt at identificere vindens påvirkning mere præcist. Som følge heraf blev der i begyndelsen af 2023 opstillet lokal vindafskærmning ved pyloner og ankerblokke på Østbroen, hvor risikoen for, at vindfølsomme køretøjer vælter, er størst. Dette gør det nu muligt at målrette restriktionerne mod færre og mere specifikke køretøjstyper.

Forbud ophæves for langt de fleste, men hastighedsrestriktionerne skal overholdes

Forbuddet vil blive ophævet for de fleste køretøjer fra mandag den 6. november kl. 16:00, og det vil i stedet kun gælde påhængskøretøjer op til 2,5 tons, primært mindre trailere og campingvogne. Det er dog afgørende, at hastighedsbegrænsningerne overholdes på broen.

Kim Agersø Nielsen, teknisk chef hos Sund & Bælt, udtaler: "Vi er meget tilfredse med, at vi nu kan give langt flere af vores kunder mulighed for at krydse Storebælt og tillade højere hastigheder for dem. Det er dog nødvendigt, at vores kunder respekterer de hastighedsbegrænsninger, der er skiltet med, for at opretholde sikkerheden."

Han tilføjer: "Det er afgørende, at fartgrænsen altid overholdes, da hastigheden har direkte indflydelse på køretøjets vindfølsomhed og risikoen for at vælte under kraftig vind. Vi vil derfor overvåge hastighederne, og hvis fartgrænsen ikke overholdes, vil vi genindføre forbuddet for alle vindfølsomme køretøjer under kraftig vind."

Fremover vil bilister blive advaret med nye skilte på begge sider af broen før den sidste afkørsel, hvis forbuddet er i kraft. Samtidig vil der være information om overvågning af hastigheden og henvisninger til nødparkering.

Hastigheden på Storebæltsbroen vises digitalt, og hastigheden kan variere mellem Vestbroen og Østbroen på grund af forskellige vindforhold.