Du kan stadig nå det endnu: Tusindvis af danskere tjener mange penge på denne opsparing

15/05/2024 12:28

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Tusindvis af danskere tjener mange penge på denne opsparing.

Mest læste i dag

Selvom finansmarkederne har haft deres op- og nedture de seneste år, har de danske pensionsopsparere stadig oplevet en imponerende vækst i deres opsparinger.

Dette understreges af cheføkonomen fra Danica, landets næststørste pensionsselskab, der fremhæver, at mere end 750.000 kunder har set betydelige forbedringer i deres pensionsdepoter:

"På finansmarkederne har vi gennem de seneste år oplevet perioder med både store stigninger og fald. Overordnet set har resultaterne dog været ganske gode," udtaler han ifølge B.T.

Siden begyndelsen af 2020, som var præget af flere omgange coronabølger der påvirkede aktiemarkederne, har en typisk pensionsopsparer med moderat risiko og 30 år til pension opnået et afkast på 40 procent.

Dette resultat kan illustreres ved et eksempel, hvor en fiktiv startopsparing på 600.000 kr. i 2020 med årlige indskud på 60.000 kr., nu er vokset med 257.000 kr. efter omkostninger og PAL-skat. Det er en imponerende stigning i en periode fyldt med usikkerhed.

Og væksten fortsætter.

For dem, der tager større risici med samme niveau af opsparing og indskud, er væksten endda nået op på 279.000 kr.

Men det har ikke altid været nemt igennem årene.

2020 sluttede med et afkast på 11,4 pct. for den typiske moderat risikovillige opsparer, mens 2021 bød på endnu bedre resultater med et afkast på 21,8 pct. Men 2022 var et udfordrende år, primært på grund af Ruslands invasion af Ukraine og den globale energikrise, som resulterede i et fald på 15,7 pct. i pensionsafkast.

Alligevel tyder meget på, at 2024 vil bringe en positiv vending med et afkast på 6,4 pct. for Danicas 'Balance Mix' og 4,3 pct. for 'Ansvarligt Valg Mix', hvilket antyder en stabilisering af pensionsmarkedet.

Cheføkonomen er også klar i mælet, når han påpeger vigtigheden af at vælge en passende risikoprofil:

"Det er fundamentalt, at man vælger en risikoprofil, der passer til en selv, når man påbegynder sin pensionsopsparing," siger han og påpeger, at risikoprofilen ofte er bestemt af fordelingen mellem aktier og obligationer.