Derfor anbefales det ikke at drikke direkte fra dåsen

20/08/2023 10:00

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock.com
Hvis du læser videre, vil du helt sikkert stoppe med at drikke direkte fra dåsen, når du drikker en sodavand eller en øl.

Mest læste i dag

Især i løbet af de seneste to års pandemi har der opstået øget opmærksomhed omkring bakterier og hygiejne.

Det er alment kendt, at det er vigtigt at vaske hænder inden måltider eller madlavning samt efter toiletbesøg.

Dette fornuftige tiltag er baseret på den logiske antagelse om, at der potentielt kan være mange sundhedsskadelige bakterier til stede i forbindelse med et besøg på toilettet.

I andre situationer i vores dagligdag regner vi derimod med, at hygiejnen er i orden.

Dette gælder eksempelvis, når vi nyder en iskold drik fra en dåse som sodavand eller energidrik, selvom der ikke er nogen garanti for, at dåsen er fri for snavs.

En undersøgelse udført af det australske firma EarthEcco, som er specialister inden for bakterier, har påvist, at den øverste del af en drikkevaredåse, som kommer i kontakt med læberne under indtagelse, faktisk er mere forurenet end en toiletbræt.

Undersøgelsen anvender en måleenhed kaldet RLU, hvor en overflade anses som ren hvis målingen er under 30 RLU, mens den betragtes som beskidt, hvis målingen overstiger 135 RLU. Resultaterne viser, at drikkevaredåser ofte er beskidte.

Faktisk viste undersøgelsen, at en almindelig drikkevaredåse målte hele 1146 RLU. Til sammenligning måler et gennemsnitligt toiletbræt 980 RLU.

"Dét, der overraskede mig mest, var, at en drikkevaredåse var mere forurenet end et toiletsæde. Jeg ville næsten være bedre stillet med at drikke direkte fra toilettet frem for en dåse," udtalte Jake Tyson, direktøren for EarthEcco, og tilføjede, at han nu har besluttet sig for aldrig mere at drikke direkte fra en sodavandsdåse.

Nogle af de bakterier, som EarthEcco ifølge idenyt fandt på drikkevaredåserne, var colibakterier, som normalt findes i afføring. Ifølge Statens Serum Institut er disse bakterier "blandt de mest almindelige årsager til bakterielle infektioner."

Så næste gang du skal nyde en forfriskende drik fra en dåse, anbefales det stærkt, at du vælger at drikke fra et glas eller bruger et sugerør i stedet for at drikke direkte fra dåsen. Alternativt kan du endda overveje at drikke fra toilettet - det er faktisk mere hygiejnisk.