Danske banker deler dyster forudsigelse: Grå skyer i horisonten for dansk økonomi

20/09/2023 05:27

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
De advarer begge om en mulig afmatning.

Mest læste i dag

Som bekendt har det været et udfordrende år for den danske økonomi. Efter utallige rentestigninger og høj inflation er der nu nogle positive tegn på horisonten.

Det kan dog komme som en overraskelse, at Danske Bank og Sydbank, som begge noterer, at den danske økonomi klarer sig fornuftigt, nu udtrykker bekymring om mulig økonomisk afmatning i det kommende år.

Dette var budskabet fra de nævnte banker, da de tirsdag delte deres nye økonomiske prognoser for Danmark.

Selvom bankerne har justeret deres forventninger til årets BNP-vækst opad, skyldes det primært de imponerende salgs- og eksporttal fra medicinalbranchen, som ser ud til at have en positiv indvirkning på den danske økonomi.

BNP står for bruttonationalprodukt og repræsenterer værdien af varer og tjenester, der er produceret i et land.

Danske Bank forventer nu, at bruttonationalproduktet for 2023 vil være 1,7 procent højere end sidste år, mens Sydbank estimerer en vækst på 1,6 procent.

Ifølge cheføkonom Las Olsen indikerer dette, at forskellige sektorer håndterer perioden med høje renter og høj inflation på forskellige måder. Mange eksportmarkeder oplever værre konsekvenser end Danmark, hvilket kan have betydelige følger. Begge banker frygter faktisk en yderligere økonomisk afmatning.

Las Olsen udtaler ifølge Ekstra Bladet: "Vi forventer, at der er yderligere afmatning i vente og også en stigning i arbejdsløsheden, med risiko for at udvikle sig til en egentlig krise."

Også seniorøkonom Mathias Dollerup Sproegel og cheføkonom Søren Vestergaard Kristensen i Sydbank mener, at der er tegn på økonomisk afmatning. Ifølge Sydbanks analyse er dette delvist på grund af, at vi endnu ikke har set den fulde virkning af rentestigningerne, og delvist fordi flere af vores eksportmarkeder nærmer sig recessioner.

Både Sydbank og Danske Bank forventer en stigende ledighed næste år og forventer, at renteniveauet om et år vil være lavere end i dag.