7 simple råd: Sådan slipper du af med hævede fødder og ankler

19/06/2023 21:32

|

Redaktionen

Foto: Shutterstock
Mange mennesker døjer med hævede fødder og ankler når vejret er varmt, men hvordan kan man forhindre det i at ske i første omgang? Her er nogle af de bedste måder at kommer dette problem til livs på.

Mest læste i dag

Det varme sommervejr kan forårsage usædvanligt hævede fødder og ankler, når væske opbygges omkring vævet. 

Normalt forsvinder problemet, når kroppen bliver kølet ned, men om sommeren, når det er varmt, kan det hævede udseende og den hævede følelse være både yderst ubehagelig og for nogen pinlig at have. 

Heldigvis er der flere nemme måder, hvorpå man kan reducere chancerne for at få hævede fødder. 

Ernæringsekspert Signe Svanfeldt fra Lifesum, har til Express givet svaret på, hvordan man kommer problemet til livs. 

Hvad får fødder og ankler til at hæve op i varmt vejr?

Der er flere årsager til, at fødder og ankler kan hæve op. 

Herunder at være gravid, overvægtig, visse lægemidler eller at have en skade. Men det kan ske for alle i varmt vejr. 

Signe Svanfeldt sagde: 

“Hævede fødder og ankler forårsaget af varmt vejr, kaldes normalt varme væskeophobning, som er væske ‘fanget’ i væv, der forårsager hævelsen.”

“At være hævet i en kort periode, vil sandsynligvis ikke forårsage nogen større sundhedsmæssige konsekvenser, men hvis du oplever hævelse i lang tid, kan det skyldes andre årsager som en underliggende sygdom. I det tilfælde, kan det være en god ide at kontakte sin læge.”

Sådan stopper du hævelse i fødder og ankler i varmen

Der er masser af naturlige midler, der kan forhindre hævede lemmer i det varme vejr og det er faktisk såre simpelt. Det handler om, at ændre den måde du spiser og drikker på. 

Forbliv hydreret

Signe Svanfeldt sagde: 

“Selvom de hævede fødder skyldes væskeophobning, kan det at drikke en tilstrækkelig mængde vand hjælpe med at forhindre hævelse.”

Ikke alene er hydrering afgørende for, at genopbygge tabte væsker fra sved, men det er også vigtigt at kontrollere salt niveauerne i dit blod. 

Fod- og ankel specialister Care Plus, forklarede, at hvis man ikke drikker nok vand, kan det få koncentrationen af salt i blodet til at sige, og det kan få kroppen til at beholde alt vand man drikker, hvilket så gør, at det hæver.

Gå efter at drikke mindst otte til ti glas almindeligt vand om dagen.

Begræns dit alkoholindtag

Mens mange mennesker nyder en forfriskende alkoholisk drik på en varm dag, kan det bidrage til hævelse i fødder og ankler. 

Ifølge Signe Svanfeldt, kan indtagelsen af en for stor mængde alkohol øge sandsynligheden for hævelse i andre dele af kroppen også, herunder ansigt, hænder og fingre.

Hold dig ude af solen

Den mest enkle måde at forebygge og reducere hævelse på, er ved at holde kroppen kølig.

Man skal helst holde sig til skyggefulde områder udendørs og hvis man skal være indendørs, er det bedst af befinde sig i godt ventilerede rum.

At tage et kold brusebad eller sætte sine fødder i en spand koldt vand, hjælper med at regulere kropstemperaturen hvis man kæmper en varm dag. 

Op med fødderne

Elevation er en af de bedste måder, at dræne overskydende væske fanget i vævene omkring fødder og ankler. 

Care Plus anbefaler, at man hæver sine fødder og ben højere end hjertet, cirka tre eller fire gange om dagen i 30 minutter ad gangen.

Spis en sund kost

At være overvægtig øger risikoen for hævede fødder og ankler og en lang række andre sundhedsmæssige problemer. 

At spise en sund og næringsrig kost, herunder grøntsager, frugter, fuldkorn og bælgfrugter, i overensstemmelse med dit energibehov, kan bidrage til, at opretholde eller nå en sund vægt. 

Reducer dit saltindtag

Overdrevet saltindtag bør undgås i det varme vejr for at holde sig hydreret, men også for at reducere hævelsen i sine fødder, ankler og hænder. 

Da salt binder vand, er det afgørende at reducere saltindtaget i kosten for at undgå, denne ubehagelige tilstand med hævelse i varmen. 

Vær aktiv 

At have øje for, hvad du spiser og drikker, er ikke den eneste måde at holde hævelsen i skak på.

Faktisk er aktivitet lige så vigtigt. 

At sidde i lang tid, kan øge risikoen for hævede fødder og ankler.

Dette kan også ske hvis du står stille i en periode. 

Så bevæg dig mere i løbet af dagligdagen, for at øge blodgennemstrømningen.