Dette er forskellen på mandariner og klementiner

08/12/2023 15:50

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock.com
Mad
Foto: Shutterstock.com
De smager fantastisk, men hvad er forskellen egentlig?

Mest læste i dag

Mange af os nyder disse frugter op til jul, men er det egentlig klementiner eller mandariner, du har i skålen derhjemme?

Selvom disse frugter har ligheder, er de ikke identiske, og Bundeszentrum für Ernährung (BZfE) har undersøgt forskellene mellem dem, rapporterer Grenzecho.

Mandariner har været dyrket i Kina i over 3000 år, mens klementinen er en relativt ny tilføjelse til citrusfamilien. Den blev skabt for omkring 100 år siden som en krydsning mellem mandarin og appelsin.

En markant forskel mellem de to findes i smagen. Klementiner er typisk sødere, mens mandariner er mere aromatiske ifølge ernæringseksperter.

En nærmere undersøgelse afslører også forskelle i udseendet.

Klementiner er lidt mindre og har en tykkere skal sammenlignet med mandariner. Den tykkere skal betyder, at klementiner kan holde sig friske længere. På den anden side har mandariner den fordel, at deres tyndere skræl gør dem lettere at skrælle.

En anden forskel er farven. Skallen på en mandarin er lidt mørkere og mere orange end klementinens, ifølge oplysninger fra Skælskør Frugtplantage.

Tips til valg og opbevaring

Når du køber en af disse citrusfrugter i supermarkedet, er der et afgørende tip: Undgå dem med et større "hulrum" mellem skræl og frugtkød. Dette indikerer ifølge BZfE, at mandarinen eller klementinen muligvis har været opbevaret for længe og derfor kan have mistet noget af deres friskhed.

Denne sæson, når du dykker fingrene ned i den duftende, orange skål, der signalerer jul, er det værd at huske på forskellene mellem mandariner og klementiner. Selvom de måske ligner hinanden, har de unikke karakteristika, der kan påvirke smag, udseende og endda holdbarhed.