Så ofte er det en god idé at genstarte din telefon

12/05/2024 21:46

|

Nicolai Busekist

Foto: Shutterstock
Ifølge en IT-sikkerhedsekspert er den bedste måde at passe på sin enheds sikkerhed på at undgå at downloade unødvendige apps.

Mest læste i dag

IT-sikkerhedsekspert og fagbogsforfatter Petteri Järvinen anbefaler i et interview med MTV Uutiset at genstarte sin smartphone regelmæssigt. Han siger, at det er en god idé at gøre det med få ugers mellemrum, for at være på den sikre side.

"Det behøver ikke blive en daglig rutine," siger Järvinen dog også.

Australiens premierminister Anthony Albanese har tidligere opfordret borgerne til at slukke deres telefoner én gang om dagen og holde dem slukket i nogle minutter. Ifølge Albanese er formålet at forbedre enhedens it-sikkerhed.

Mange IT-sikkerhedseksperter har undret sig over Albaneses råd. Ifølge Järvinen skyldes den sikkerhedsmæssige fordel ved at genstarte sin telefon, at malware, der ikke er avanceret nok til at skrive sig selv permanent ind i hukommelsen, kun lever i arbejdshukommelsen.

"Ved at genstarte enheden, forsvinder de. Risikoen for sådan malware er yderst lille på smartphones, da programmer downloades fra appbutikker, og så får de tilladelse til at blive gemt permanent," sagde han til det finske medie.

I hjemmet kan truslen være reel i WiFi-routere, mener Järvinen. Derfor er det også en god idé at genstarte routere regelmæssigt.

"De kan hackes fra netværket, og der er mange tilfælde, hvor malware har overlevet i routerens hukommelse. I disse enheder er permanent lagring endnu sværere, da man normalt ikke kan installere andre programmer - kun opdatere routerens egen firmware," lød det.

Järvinen påpeger, at regelmæssig genstart af enheden har andre fordele end IT-sikkerhed. For eksempel kan en enhed, der har været tændt længe, blive langsommere over tid, og her kan en genstart være en effektiv løsning.

Järvinen slog fast, at den bedste måde at tage sig af sin enheds IT-sikkerhed på er at undgå at downloade unødvendige apps. Ekstra apps og spil på telefonen øger også risikoen for malware.

"Jo færre apps, desto sikrere er telefonen," konkluderede Järvinen.