Har du VISA/Dankort? Så vil de nye retningslinjer ramme dig

23/05/2024 19:30

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har laver vejledning med særligt fokus på bl.a. VISA og Nets

Mest læste i dag

Hvordan betaler du, når du shopper i supermarkedet?

Flere og flere danskere foretrækker de digitale muligheder med såkaldte "wallets", hvor ens betalingskort er tilsluttet ens telefon eller smartwatch, hvilket tillader betaling ved blot at lægge enheden på kortterminalen.

Men nu har Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen udgivet en vejledning med titlen "Frit valg af betalingsmærke" i fysiske butikker, og det kan revolutionere hele betalingsprocessen.

Valg på terminalen

Vejledningen er udformet som følge af, at Visa og Nets har indført nye betingelser for de såkaldte co-brandede betalingskort. Co-brandede kort kombinerer forskellige kortmærker og kan for eksempel være et Visa/Dankort.

Vejledningen fokuserer især på co-brandede kort i relation til mobile betalingsløsninger som f.eks. Apple Pay og Google Pay, når kortet anvendes i fysisk handel.

Reglerne i interbankgebyrforordningen skal sikre, at både butikker og forbrugere frit kan vælge, hvilket kortmærke de ønsker at benytte til betaling. Forordningen indeholder derfor et forbud mod, at betalingskortordninger eller licensaftaler gør det besværligt eller umuligt for en kortudsteder at co-brande to eller flere kortmærker eller -applikationer på ét kort.

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens vejledning fastslår, at den eneste måde for forbrugerne fremover kan have et reelt valg i forhold til betalingsløsninger, er via betalingsterminalen i butikken, i stedet for at lade forbrugeren selv vælge gennem en digital wallet.

Frygt for besværlig betaling

Hos Visa er der bekymring for, at den nye vejledning vil gøre betalingsprocessen mere besværlig for den enkelte forbruger.

"Vi forudser, at den nye vejledning vil have en negativ indvirkning både på forbrugerne og konkurrencen i Danmark. Ligesom den vil være et tilbageskridt for selve kundeoplevelsen i butikkerne," lyder det fra Visa i en pressemeddelelse.

Det er vigtigt at understrege, at Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens vejledning kun omhandler situationer, hvor betalingen fysisk gennemføres. For online køb er der stadig et reelt valg via en digital wallet.

Det er uklart, hvorfor der skulle være forskel mellem online og fysiske køb.