Afkræfter myten: Mange begår disse fejl under tøjvask

05/07/2023 09:25

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock.com
Fylder du maskinen korrekt? Får du tømt lommerne? Du kan selv gøre mange ting for, at din vaskemaskine lever længere.

Mest læste i dag

For at forlænge levetiden på din vaskemaskine er der flere gode råd, som er vigtige at følge og være opmærksom på. Det er Ritzau Fokus, der deler disse tips.

En af de vigtigste faktorer er at huske at tømme lommerne, da det ikke er gavnligt for vaskemaskinen at have sten, mønter, nøgler og andet skrammel i maskinen. Disse genstande kan nemlig sætte sig fast i pumpen og forårsage skade.

Temperaturen, som du vasker tøjet ved, har også en betydning. Selvom mange vælger at vaske ved lave grader for at skåne miljøet, er det stadig vigtigt at vaske ved højere temperaturer indimellem.

"Ellers risikerer man, at bakterierne sætter sig. Man kan afhjælpe dette ved at køre en vask på 90 grader, eventuelt med en tom tromle," forklarer Gitte Sørensen.

Du kan sagtens fylde maskinen helt

Det er også vigtigt at være opmærksom på kalkindholdet i vandet, da det kræver ekstra vedligeholdelse af vaskemaskinen. Hvis afkalkning er nødvendig, kan brugsvejledningen guide dig gennem processen.

Hvis du skal investere i en ny vaskemaskine, anbefales det at undersøge vandkvaliteten i dit område, inden du tager den i brug. Det råd kommer fra Birger T. Christiansen, teknisk konsulent hos Tekniq Arbejdsgiverne, der er en arbejdsgiver- og erhvervsorganisation for el, vvs og metal.

Det kan være svært at se om kalken har sat sig i maskinen, da den typisk ophobes på bagsiden af tromlen. Du kan dog nemmere opdage kalken ved at kigge i sæbeskuffen.

Derudover er det vigtigt at sikre, at maskinen ikke lækker, især for ældre maskiners vedkommende.

Der er dog en myte, som skal afkræftes. Det hævdes ofte, at man ikke skal fylde maskinen helt op, men det er ikke korrekt. Maskinen tager faktisk ikke skade af at blive fyldt helt op.

"En maskine med en kapacitet på syv kilo bør også kunne vaske syv kilo tøj. Hvis du vejer den fulde mængde tøj og putter det i maskinen, vil den typisk være helt fyldt op. Det er en myte, at der skal være plads til en hånd," siger Gitte Sørensen.

Det er dog vigtigt at være opmærksom på, at visse vaskeprogrammer kan risikere at overbelaste maskinen. For eksempel hvis du skal vaske et stort tæppe, som suger meget vand. Her kan vægten blive for stor for maskinen.

Generelt set kan man dog trygt fylde maskinen helt op.